Magyar gazdaság

3x20-as klímacsomag Brüsszelből

Lesz 200 milliárd eurós gazdaságserkentés, és klímacsomag. Erről döntött pénteken az unió csúcsértekezlete.

Az európai uniós vezetők Brüsszelben a csúcstalálkozó pénteki zárónapján jóváhagyták a 200 milliárd eurós gazdaságserkentő csomagot és a globális felmelegedés ellen tervezett intézkedéssorozatot. Tudomásul vették, hogy Magyarország saját eszközökből képtelen hozzájárulni a 200 milliárdos élénkítéshez, ehelyett idő előtt hív le bizonyos uniós összegeket. A 27 EU -tagország vezetői azt is nyugtázták, hogy a magyar kormány járulék-kedvezményekkel ösztönzi a munkanélküliek elhelyezkedését. 

A klímacsomag, amelynek elfogadása az utolsó percig kétséges volt,  a háromszor 20 százalékos megoldást tartalmazza. 2020-ig 20 százalékkal csökkentik a melegházhatást kiváltó gázok kibocsátását, 20 százalékkal kevesebb energiát használnak a jelenleginél, és 20 százalékra növelik a megújuló energiaforrások részesedését a teljes energiafogyasztáson belül. Környezetvédő csoportok szerint az uniós vezetők túl sok engedményt tettek az iparnak, és a sok szénerűvet üzemben tartó kelet-európai országoknak.

A januárban közzéteendő klímacsomag anyagi kihatása becslések szerint elérheti a 100 milliárd eurót, vagyis 2020-ig minden európainak hetente 3 eurójába kerül. Klaus cseh elnök, aki januártól átveszi az unió soros elnökségét, "pazaroló luxusnak" nevezte a klímacsomagot. 

A gazdaságserkentés témája viták tárgya volt. Mint ismeretes, Németország ellenzi, hogy jelentős eszközökkel élénkítsék a gazdaságot, míg Franciaország és Nagy-Britannia az állami ösztönzés híve.
Írországnak tett engedmények fejében várható, hogy a dublini kormány 2009 novemberében újabb népszavazáson próbálja megszerezni a nép támogatását az uniót megreformáló Lisszaboni Szerződéshez.  


gazdaságösztönzés klímacsomag Európai Unió
Kapcsolódó cikkek