Magyar gazdaság

Az LCD a "király" - Bodrinak is legyen valami a fa alatt

A harmadik bevásárlószombattal a hátuk mögött, elégedettek a karácsonyi szezonnal a bécsi boltosok. A tavalyihoz képest több ruházati cikk és kozmetikum fogy, ugyanakkor kevesebb elektronikai cikk.

Az utolsó előtti bevásárlószombaton 900 ezren járták az osztrák főváros bevásárlóutcáit és boltjait, hogy ajándékot vásároljanak szeretteiknek. Ez 150 ezerrel illetve 100 ezerrel több vásárlót jelent, mint a megelőző két szombaton, amelyek a 2007-es szezonhoz képest 1% illetve 12%-os plusszal zártak a vevőforgalom terén.

A Gazdasági Kamara felmérése szerint a bécsiek – a válság ellenére – idén is ugyanannyit, 350 millió eurót költenek a mintegy tízmillió karácsonyi ajándékra. Az egy megajándékozottra fordított összeg ugyanakkor 370 euróról 360 euróra csökkent. Nagylelkűbben bánnak a pénzzel az idősebbek, ők egy főre 440 eurót szánnak.

Az eddigi statisztikák szerint a ruházati termékek és a cipők mellett idén a Lego és a Playmobil, az ezüstékszerek és bizsuk valamint a karórák a slágerek.

A korábbi évekkel ellentétben - az LCD-tévék kivéterlével – ugyanakkor kevesebb elektronikai cikk fogy, és aranyékszert sem vásárolnak annyian.

Jó szezont zárnak a parfümériák és drogériák, valamint a kreatív hobbi boltok. A megkérdezettek 31%-a ugyanis saját készítésű ajándékkal szeretné meglepni szeretteit. Az állatkereskedésekben is megnő ilyenkor a forgalom, négy állattartó közül három ugyanis a házikedvencének is vásárol karácsonyi ajándékot.

Főleg a kutyatulajdonosok körében magától értetődő, hogy Bodrinak is legyen valami a fa alatt.

A klasszikus karácsonyi ajándék a különleges nyakörv, amely lehet strasszokkal kirakott vagy hóemberes, bár sokan választják a kutyának is kényelmes, puha szarvasbőr nyakörveket. Sokan saját kutyaággyal kényeztetik kedvencüket, amely szintén gazdag választékban kapható: a halálfejes feketétől a svájci nemzeti lobogóig minden található a szortimentben.

Noha a bécsi kereskedők már most is elégedettek lehetnek a karácsonyi szezonnal, nagy reményekkel várják az utolsó bevásárlószombatot. Ha minden a várakozások szerint alakul, akkor a bécsi nemcsak a tavalyi szintet tudja majd tartani, hanem plusszal is zárhat 2007-hez képest.

lcd osztrák Gazdasági Kamara kamara
Kapcsolódó cikkek