Magyar gazdaság

Ennél feketébbnek már nem is láthatják a helyzetet a magyarok

Az októberi mélypont után novemberben tovább zuhant a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúra indexe. A romlás a vállalkozások pesszimizmusára utal.

A magyar gazdaság közeljövőbeli kilátásainak megítélése még soha és egyetlen ágazatban sem volt olyan rossz, mint most 1996 eleje óta, amikortól készíti konjunktúra indexét a GKI. A fogyasztók véleménye októberhez képest már alig romlott, de így is meghaladja a Bokros-csomag bejelentése utáni pesszimizmust. Az iparban - ezen belül főképpen az építőiparban -, a kereskedelemben és a szolgáltató szférában egyaránt romló rendelésállománnyal és üzletmenettel számolnak, rendkívül kedvezőtlen a foglalkoztatási helyzet megítélése. A gazdaság lassulásával összhangban mérséklődik az áremelési szándék, az építőiparban már az árcsökkentést tervezők vannak többségben.

A lakosság inflációs várakozása csökkent novemberben. A lakosság saját pénzügyi helyzetének és rövid távú megtakarítási képességének megítélésében nincs lényeges változás októberhez képest, a várható munkanélküliséggel kapcsolatban viszont markáns pesszimizmust mért a GKI.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke 2008-ban az első kéthavi stagnálás, majd az azt követő háromhavi visszaesést követően májustól szeptemberig lassú növekedést mutatott. Októberben a mutató értéke drámaian, majd novemberben kissé csökkent, ezzel a mutató idei legkisebb értékére esett. A lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövid távú megtakarítási képességére vonatkozó várakozásai alig változtak. Markánsan pesszimistábbak lettek viszont az emberek a várható munkanélküliséggel kapcsolatban.

GKI konjunktúra index pesszimista vállalkozások
Kapcsolódó cikkek