Magyar gazdaság

Kifulladt a spekuláció, jó a termés - Árzuhanás a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági termékek felől érkező inflációs nyomás teljesen megszűnt, sőt, meredeken esnek az átlagárak.

A termelői árak októberben 16,5 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbiaknál, ezen belül a növényi termények 32,6 százalékkal lettek olcsóbbak – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb közleményéből. A hirtelen árcsökkenés főként annak tudható be a jó termésen túl, hogy a nemzetközi piacokon tavaly tapasztalható, spekulációra visszavezethető drágulás kifulladt.

Ugyanebbe az irányba hat az alacsony kőolajár is, amely a bioüzemanyag termelésének a megtérülését rontja, emiatt csökkenhet az erre szánt vetésterület. Az idén nem rontja a mezőgazdasági vállalkozások jövedelmezőségét a felvásárlási árak jelentős csökkenése, mivel a leginkább érintett szántóföldi növénykultúrák terméseredménye másfélszer nagyobb lett a tavalyinál – mondta Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgató-helyettese.

A jobb hozamok utáni árbevétel kompenzálta az inputanyagok 15 százalék körüli drágulását is, így az AKI a gazdálkodóknál 5-10 százalékos eredményjavulást vár 2008-ban. Ez azt jelenti, hogy az adóbevallást készítő társas vállalkozások össznyeresége a tavalyi 73 milliárdról 78-80 milliárdra, a teljes termelői köré pedig 140 milliárdról 155 milliárd forintra nőhet. Az árcsökkenés ugyanakkor a jövő évtől komoly jövedelmezőségi gondokat okozhat, ha az idei terméseredményeket nem sikerül megismételni – húzta alá.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

termés kőolaj hozam Agrárgazdasági Kutató Intézet AKI agrárium Kapronczai agrár
Kapcsolódó cikkek