Magyar gazdaság

Klímavédelemben nem is állunk olyan rosszul

Az előkelőnek számító 12. helyet érte el Magyarország a Germanwatch klímavédelmi teljesítmény alapján összeállított idei rangsorában. E dicsőség ugyanakkor kétes, mivel a tanulmány szerzői szerint a megvizsgált 57 ország egyike sem mondhatja el magáról, hogy eleget tett volna a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az éghajlat védelme érdekében.

A Germanwatch-rangsor legjobb helyezettjének számító Svédország is csak a 4. lett, mivel a dobogós posztok elnyerésére semelyik állam nem volt méltó. Ez azt jelenti, hogy egyik kormányzat erőfeszítései sem elégségesek mindeddig a 2 Celsius fokos globális felmelegedési maximum betartásához.

A rangsorban szereplő országok felelősek a világ szén-dioxid-kibocsátásának 90 százalékáért, és összesített emissziójuk minden korábban mértnél gyorsabb ütemben növekedett az elmúlt évben – közölte a lesújtó végeredményt Jan Burck, a tanulmány egyik szerzője. Ráadásul a még így is igen előkelő helyen szereplő Németország és Franciaország éppen az utóbbi időben került a kritikák kereszttüzébe az uniós klímavédelmi célkitűzésekkel kapcsolatos fenntartásai miatt.

Ezt a szerzők szerint az magyarázza, hogy az illető államok által követett irányvonalban bekövetkezett közelmúltbeli fordulat már az adatgyűjtés lezárulta után következett be. A következő rangsorban éppen ezért nagy valószínűséggel visszacsúszásra kell számítaniuk, ahogy a klímavédelmi intézkedéseket leginkább akadályozni próbáló, már most hátul kullugó lengyeleknek és olaszoknak is abban az esetben, ha meghiúsulna az uniós szintű egyezség a jelenleg tartó csúcson.

A lista sereghajtói, az USA, Kanada és Szaúd-Arábia csak nagyon ambiciózus politikai erőfeszítések árán javíthatnak helyezésükön. Az Egyesült Államok esetében ugyanakkor reményre ad okot, hogy egyrészt az egyes szövetségi államok szintjén számos pozitív kezdeményezésre akad példa, másfelől pedig Barack Obama megválasztott új elnök is a klímavédelem elkötelezett hívének vallja magát – mutat rá az elemzés.

A feltörekvő gazdaságok esetében is több pozitív fejlemény figyelhető meg. Így például a kínai politikai vezetés meglepően jó értékelést kapott, jóllehet a  megfogalmazódott javítási szándék hatása még nem nagyon érzékelhető a tényleges kibocsátás szintjének változásában. Dél-Afrika és Mexikó nemzetközi aktivitásuk miatt kaptak jó pontokat, míg India az egy főre jutó alacsony kibocsátásra tekintettel érdemelte ki a relatív pozitív értékelést.

Svédország Magyarország celsius klíma
Kapcsolódó cikkek