Magyar gazdaság

Közelíti a 2 milliót a brit állástalanok száma

Novemberben – a szakértői előrejelzések átlagánál csaknem kétszer gyorsabban – 75 ezer fővel növekedett a „segélyezett álláskeresők” száma, holott a megfelelő adat egy hónappal korábban mindössze 36 ezer fő volt.

Az 1991 óta nem tapasztalt ütemű elbocsátások nyomán az adott kategóriába sorolt állástalanok száma az 1 milliós szint fölé (1,07 millióra) emelkedett. A segélyben már nem részesülők táborát is hozzászámítva összesen 1,86 millió munkanélkülit tartanak nyilván, ami a munkaképes lakosság 6 százalékának felel meg. A helyzet súlyosbodására utaló keddi jelentés hatására a font sterling tovább gyengült, és egy euróért már csak 91 pennyt adtak.

A londoni Times által idézett elemzők szerint ijesztő foglalkoztatási adatokat tett közzé a brit statisztikai hivatal, és további romlás várható, ha valóra válik a gazdaság jövőre előrejelzett, 2 százalékos zsugorodása. A brit gyáriparosok szervezete (a CBI) már néhány hete 2,9 millió fős munkanélküliséget jósolt 2009 végére. Az IHS Global Insight vezető közgazdásza szerint a segélyre jogosultak száma 2010-re eléri a 2 millió főt, az állástalanok teljes száma pedig meghaladja a 3 milliót. Az irányzatot James Purnell munkaügyi miniszter azzal szeretné fékezni, hogy szigorúbb követelményeket állítana álláskeresés tekintetében a segélyezettek elé.

A fejlemények láttán tovább növekszik a nyomás a Bank of England vezetésére, hogy januárban csökkentse – a jelenleg 2 százalékon álló – irányadó kamatot. A legutóbbi – 1 százalékpontnyi csökkentés utáni – további monetáris lazítást követelők azzal érvelnek, hogy a nyersanyagok és energiahordozók árának esése nyomán enyhül az inflációs nyomás, a terjedő miatt pedig számottevő béremelkedéstől sem kell tartani.

álláskereső állástalan segélyezett brit
Kapcsolódó cikkek