Magyar gazdaság

"Mozdony" nélkül marad Európa - véli az első magyar EU-biztos

Szinte mindent vitt a klíma- és energiacsomag az EU-csúcson. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint egyértelműen ez volt a fő téma a huszonhét tagország állam- és kormányfőinek legutóbbi brüsszeli találkozóján.

Globális szempontból fontos és kifejezetten hasznos, magyar szempontból sem kudarc, még ha nem is igazságos az elfogadott uniós csomag. Erre utalt Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium stratégiai főosztályvezetője. Szerinte az EU példája a katalizátor szerepét töltheti be a világ színpadán. Radikális lépésekre bátoríthatja az Egyesült Államok új vezetését, továbbá Kanadát vagy Japánt, esetleg Oroszországot és a gyors gazdasági növekedésű fejlődő országokat.

Magyar szempontból is fontos, hogy az elért megállapodás egyúttal egy új fejlődési pályát jelöl ki. Az erre való ráállás minőségi környezeti feltételeket, versenyképességet jelenthet az alkalmazkodók számára – véli a tárca illetékese. Ugyanakkor azt is érzékeltette, hogy az EU-n belül nem lesz fair a teherelosztás a tagállamok között.

Az Európai Bizottság 2007 márciusában még az 1990-es kiindulást támogatta annak megítélésére, hogy az egyes tagállamok mennyivel csökkentették károsanyag-kibocsátásukat. A kiotói mérce idővel háttérbe szorult, azzal a hivatkozással, hogy a közösségnek csak 2005-től vannak hitelesített kibocsátási adatai, az elfogadott egyezmény ezekre építkezik – mondta Faragó Tibor.

Az Európai Parlament (EP) már holnap napirendre tűzi a megállapodást, elképzelhető azonban, hogy csak januárban szavaz róla. Olajos Péter magyar EP-képviselő lapunknak elmondta: negyven képviselőtársával együtt kezdeményezi a voksolás elhalasztását, hogy legyen idejük a megállapodás alapos áttanulmányozására.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet” – értékelte az elért egyezséget. Szerinte a világgazdasági helyzet alakulása nyilvánvalóan rányomta bélyegét erre az alkufolyamatra. Emellett számos probléma adódhat még abból, hogy az állam- és kormányfők kemények voltak az európai vállalatokkal szemben.

Nagy baj, hogy nincs mozdonya Európának; Németország húzószerep-vállalása nélkül kérdéses a közösségi gazdaságélénkítés és több más fontos uniós kezdeményezés sikere – állapította meg Balázs Péter egyetemi tanár, első magyar EU-biztos.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Európai Bizottság Kanada balázs péter Japán Európai Parlament Orosszország Olajos Péter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Kapcsolódó cikkek