Magyar gazdaság

"Nem jósolna" a magyar euró bevezetésről az IMF-igazgató

Az IMF európai igazgatója szerint most minden azon múlik, hogy sikerül-e megvalósítani a terveket, vagyis az infláció csökkentését, a maastrichti követelmények teljesítését – a pénzügyi helyzet javítását.

James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai igazgatója úgy fogalmazott: várható volt, hogy Magyarországot érzékenyen érinti majd a válság, mert itt a legnagyobb a külső az uniós tagországok közül, emellett a mérleghiány is jelentős. Mint a 168 Órának elmondta: nem volt idejük hezitálni a segélycsomag odaítélését illetően, az ország sürgős pénzügyi segítségre szorult.

Az igazgató megerősítette, hogy Magyarországnak még a mostani hitelkeretnél is jelentősen forrásokra lesz szükséges, az IMF számításai szerint 2009 végéig mintegy 20 milliárd eurónyi külső finanszírozásra szorul majd az ország.

Mint mondta, a magyar fél által kidolgozott intézkedéscsomag fő elemei: a költségvetési egyensúly javítása, az leszorítása, a nemzetközi tartalékok biztosítása, valamint a bankok biztonságának garantálása. A Valutaalap befogadta a magyar kormány tervét és annak végrehajtását felügyeli. Morsink szerint bíztató jel, hogy a pénzpiacok jól reagáltak az intézkedések bejelentésére.

Mint mondta, a válság súlyos következményekkel jár a mindennapi élet tekintetében is, akár ugrásszerűen megnövekedhet a ennek a folyamatnak a kezdete már érzékelhető. Arra a kérdésre: mikorra valószínűsíti Magyarországon az euró bevezetését, Morsink úgy válaszolt: nem jósolna, minden azon múlik, hogy a kormány milyen sikerrel hajtja végre a gazdasági programot: az infláció csökkentését, a maastrichti követelmények teljesítését – a pénzügyi helyzet javítását.

IMF államadósság infláció Morsink Nemzetközi Valutaalap euró
Kapcsolódó cikkek