Magyar gazdaság

Nobel-díjas szakember lesz az amerikai energiaminiszter

Az alternatív források fokozott felhasználásával, a tudományos kutatásokon alapuló megoldások átvételével akarja gyökeresen megújítani az Egyesült Államok teljes energia-gazdálkodását az új amerikai elnök.

Barack Obama egyebek mellett az új miniszter kinevezésével is jelezni kívánja, új idők jönnek az energiapolitikában: az illetékes tárca élére Steven Chu került, aki 1997-ben fizikai Nobel-díjat kapott, és azóta is tudományos tényeken alapuló válaszokat sürgetett az éghajlatvédelem kérdéskörére. A jelöltjének megnevezésekor az új elnök kijelentette, hogy az amerikai gazdaság jövője, sőt a nemzetbiztonság ügye egyre szorosabban összefügg azzal, képes lesz-e az ország új energiahordozókat és forrásokat bevonni, illetve meg tudja-e újítani a felhasználás módozatait.

A bajok egyik fő forrásának a külföldi energiahordozókra való ráutaltságot nevezte, ami kényszerítő körülményeket teremt a gazdaság számára, hatalmas gazdagsághoz juttat ellenséges rezsimeket, politikai függőséget teremt instabil régiókkal szemben. Ezen változtatni – mondta az új elnök - nemcsak a kormány, hanem az egész társadalom számára is súlyos kihívást jelent. Obama elismerte, hogy több elődje is hasonló programmal lépett hivatalába, utána pedig kevés változás történt. „Most azonban másképp lesz” - mondta, és figyelmeztetett, hogy elkényelmesedésre akkor sincs ok, ha az utóbbi időben számottevően csökkentek az üzemanyag-árak a benzinkutaknál.

Az energiapolitikát a jövőben fokozottabban a tényekre fogják alapozni, ehhez pedig jobban megbecsülik a tudományt – fogadkozott az új elnök, hozzátéve, hogy a környezetbarát energiagazdálkodás kimunkálásával nagy számú munkahelyet lehet teremteni, ráadásul olyanokat, amelyeket nem lehet külföldre kiszervezni. Az új tervek részeként végrehajtják a középületek energia-háztartásának megújítását, az elektromos energia elosztására szolgáló hálózat modernizálását, nagy számban fognak szélerőműveket és napelemeket telepíteni. A nyilatkozatot kommentálva a Reuters rámutat, hogy a rövidesen távozó kormányzatnak többnyire viharos kapcsolata volt a tudományos élet képviselőivel. Az energiaügyi minisztérium leendő vezető gárdájába egyéként számos környezetvédelemmel foglalkozó szakembert és politikust hívott meg az új elnök.

Obama miniszter energia Nobel-díjas
Kapcsolódó cikkek