Magyar gazdaság

Áfanövelés? Maximálisan ellenzi az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) a leghatározottabban ellenzi azokat a kormányzati elképzeléseket, amelyek szerint 5 százalékos áfaemelést kellene végrehajtani a nemzetgazdaság és a költségvetés konszolidálására – áll az érdekképviselet közleményében.

A magyar piacon – állítja a szervezet – a forgalmazott élelmiszereken az lényegesen meghaladja az EU más tagállamaiban alkalmazott mértéket, vagyis a magyar fogyasztó számára az élelmiszerek emiatt is drágák, és a háztartások költségvetését az európai átlagnál lényegesen nagyobb mértékben terhelik.

A vásárlóerő általános csökkenésekor az áfa-emeléssel ez az arány tovább növekszik, és kedvezőtlenül változik. Az áfanövelés miatt drágulás azzal jár, hogy a lakosság nehéz szociális helyzetben lévő része még kevésbé juthat hozzá táplálkozási szempontból értékes élelmiszerekhez. A jelenleginél is nagyobb mértékben megnövekszik a kereslet az olcsó és táplálkozási szempontból gyengébb minőségű, külföldről beszerzett élelmiszerek iránt.

Ez még gyenge forint mellett is így van, minthogy a külföldről behozott élelmiszerek beszerzési árai nem felelnek meg a tényleges előállítási és forgalmazási költségeknek. Ezek az élelmiszerek többnyire az EU tagállamaiban felhalmozódott élelmiszerkészletek felszámolásával a valóságosnál lényegesen alacsonyabb akciós árakon kerülnek a magyar piacra. A növekvő élelmiszer-behozatal belföldi piacvesztést jelent a hazai termelők és gyártók számára egy olyan helyzetben, amikor minden ország a globális krízis ellen egyre nyíltabban védi a belföldi piacait, és nehezíti a termékek külföldi beszerzését. Az áfa-emelés a természetes önvédelmi mechanizmusainkkal szembeni intézkedést jelent. Az ÉFOSZ rendkívül kritikusnak ítéli meg az élelmiszergazdaság jelenlegi finanszírozási helyzetét.

Ennek a nagy forgóeszköz-hitelezést igénylő ágazatnak a vállalkozásai széles körben nem jutnak hozzá a működésükhöz nélkülözhetetlen hitelekhez. A hazai pénzintézetek hallgatólagosan ugyan, de radikálisan csökkentik, vagy meg is szüntetik a korábban jó, vagy hitelképes cégeknél a hitelkihelyezéseiket, a folyószámlahitelezésben korlátozásokat vezetnek be. A helyzetet súlyosbítják az ágazatban elterjedt devizahitelek kiszámíthatatlanul növekvő költségei. Az élelmiszeripari vállalkozások körében rohamosan növekszik a körbetartozás és a csőd közeli helyzet. A kockázatokat és kiszámíthatatlanságot növeli, hogy a bankok a hiteligényekre egyre lassabban reagálnak, és félreérthető halogató válaszokat adnak.

Ezért az Éfosz sürgeti, hogy a kormányzat és a pénzügyi szektor képviselői állami garanciavállalással, kedvező kamatozású és középtávú hitelezéssel, és egyéb eszközökkel sürgősen hozzanak intézkedéseket az élelmiszeripar rendkívül közeli finanszírozási válságának elkerülésére.

ÉFOSZ élelmiszer növelés áfa
Kapcsolódó cikkek