Magyar gazdaság

Csaknem 110 milliárd forintnyi SAPS-pénz kaptak a gazdák

Mostanáig 108 milliárd forintnyi tavalyi uniós területalapú agrártámogatást (SAPS) utalt ki a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a gazdálkodóknak - közölték az MTI-vel a hivatal illetékesei.

Az MVH tavaly december közepén, a korábbi évekhez képest egy héttel korábban kezdte meg a folyósítást a 188 ezer jogosultnak. A termelőknek a tavalyi évre hektáronként 31 429 forint SAPS-támogatás jár. Az idevonatkozó rendelet szerint a kifizetési időszak június végéig tart. A gazdálkodók mintegy 150 milliárd forint EU-forráshoz juthatnak.

A VGO korábbi értesülései szerint januárban születhet döntés arról, vissza kell-e fizetnünk 9 milliárd forintnyi, 2004-2005-re vonatkozó terület alapú támogatást a hazai parcellaazonosító rendszer (mepar) hiányosságai miatt. Mint ismert, az Európai Bizottság (EB) - a vélt hibákra hivatkozva - tavaly helyezett kilátásba büntetést, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) azonban a megállapításokat vitatta. Az ügyben illetékes egyeztető bizottság az elmúlt év decemberében készítette el jelentését, amelyben javaslatokat fogalmazott meg az EB számára.

Az FVM már korábban egyértelműsítette: Magyarország az Európai Bírósághoz fordul, ha a bizottság továbbra is fenntartja bírságolásra vonatkozó álláspontját.

területalapú támogatás gazdák SAPS mvh
Kapcsolódó cikkek