Magyar gazdaság

Icahn kritizál - Magánpénzből élesztené fel a bankrendszert

Carl Icahn a Wall Street Journalben megjelenő cikkében úgy érvelt: a csődeljárással kapcsolatos szabályok kárt okoznak a gondokkal küzdő cégeknek, amelyek az előírások miatt nem tudják mozgósítani tőkéjüket.

A milliárdos befektető szerint rossz irányba halad a pénzügyi rendszer restrukturálását célzó intézkedéscsomag, a bankokat ugyanis magánforrásokkal kellene élénkíteni az állami pénzek helyett. A magánbefektetés sokkal megfelelőbb eszköz erre a célra, mégsem így történik – idézi Icahn Wall Street Journalben megjelenő írását a Reuters.

A befektető szerint azért nem képes hatékony fellépésre a magánszektor, mert a csődeljárással kapcsolatos szabályok miatt a potenciális befektetők elveszítik kedvüket. A csődeljárás folyamán a menedzsmentnek másfél év áll rendelkezésére arra, hogy a cég újjáépítésével kapcsolatos tervekkel álljon elő, addig pedig nem léphetnek közbe a magánbefektetők. Icahn az eljárás nehézkességének hangsúlyozása mellett feltette a kérdést: miért van joga a vállalatot bajba sodró vezetőségnek arra, hogy befagyassza a forrásokat?

Amennyiben megszűnne az exkluzivitás joga, a csődeljárás alatt álló cégek restrukturálására javaslatokat tehetnének a magánbefektetők, így arra is, hogyan lehet normális áron eladni a vállalkozás részeit. Ráadásul  – véli Icahn – ebben az esetben nem lenne szükség a csődeljárással foglalkozó jogi szakértőkre és cégekre, akik alkalmazása több száz millió dollárba kerül.

Wall Street Journal Carl Icahn csődeljárás befektető
Kapcsolódó cikkek