Magyar gazdaság

Itt a második ösztönző csomag

Alig néhány hét eltelte után máris elégtelennek bizonyult a német nagykoalíció által novemberben jóváhagyott első, 32 milliárd eurós fiskális gazdaságélénkítő csomag, ezért a kormány sietve ráduplázott egy második, ez alkalommal 50 milliárd eurós tervvel, amelyet két évre elosztva hajtanak végre.

Az összesítve immár 82 milliárd eurós konjunktúra-ösztönzés messze kimagaslik a franciák késő ősszel bejelentett 26 milliárd eurós, és a britek 20 milliárd font sterlinges hasonló programja mellett. Berlin ezen felül megnyit egy 100 milliárd eurós keretet az ipari bázis integritását fenyegető csődök elhárítására, az összeget azonban – korábbi elképzelésekkel ellentétben – nem tőkejuttatás és ennek ellenében szerezhető részesedés formájában, hanem hitelgaranciaként bocsátanák az esetleges finanszírozási nehézségekbe kerülő cégek rendelkezésre.

Az eljárás ennyiben hasonlít a pénzintézeti szféra részére korábban jóváhagyott, 500 milliárd eurós mentőcsomagra, amellyel a kormány a bankközi hitelezés újraindításához kínált biztosíték-fedezetet. Az egyezség részeként az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban mérséklik a személyi jövedelemadó terheit. Az alkudozás során a szociáldemokraták nem tudták elfogadtatni az uniópártokkal azt a tervet, hogy a legnagyobb jövedelműek adóját emeljék meg. A személyi jövedelemadó csökkentése nyomán 9 milliárd eurónyi többlet marad a lakosságnál. Némileg bizonytalan még az infrastruktúra fejlesztését célzó, 18 milliárd eurós kiadási többlet-előirányzat felhasználhatósága, mert ezt a tételt a tartományokkal együtt végrehajtandó társfinanszírozás keretében lehetne igénybe venni, ezért még meg kell várni az adott igazgatási szinten tevékenykedő kormányzati intézmények hozzájárulását.

A 9 évesnél idősebb autók leadásának és új, környezetbarát járművek vásárlásának ösztönzését szolgáló, esetenként 2500 eurós juttatás céljára a kormány összesen 1,5 milliárd eurót különített el. A nagykoalíció két pártja által most kialkudott intézkedések egy része csak július 1-jétől lép érvénybe, de a csomag egészétől sem várnak a nyár vége előtt gazdaságélénkítő hatást.

Elemzők ezzel kapcsolatban rámutatnak, hogy idén ősszel tartanak szövetségi parlamenti választásokat, ráadásul tartományi választások is nagyobb számban lesznek 2009-ben. Emiatt például az állami hitelfelvételekkel hagyományosan szembehelyezkedő ottani szabaddemokraták most „balról előzve” követeltek nagyobb összegű keresletélénkítést. A látványos programmal – egy időre mindenképpen – semmivé váltak a költségvetés kiegyensúlyozását célzó tervek, bár az idén talán még 3 százalék alatt tudja tartani a arányos államháztartási hiányt a kormány.

Az adott mutató – mint Peer Steinbrück pénzügyminiszter közölte – 2010-ben bizonyosan 3 százalék felett lesz, ami azonban ilyen, rendkívüli időkben nyilván nem fog különösebb kihágásnak számítani a stabilitási és növekedési paktum előírásaival szemben. A szövetségi állam növekvő eladósodása egy kellemetlen mellékhatással is fog járni, a növekvő államkötvény-kibocsátás miatt a vállalatok nehezebben tudják majd a befektetők érdeklődését kiváltani, ha hasonló eszközök révén készülnek tőkebevonásra.

A második német ösztönző csomag fő elemei

- Infrastruktúra fejlesztés (utak-iskolák) 18 milliárd euró

- A legalacsonyabb jövedelemadó-kulcs 15-ről 14 százalékra csökken

- Az adómentes jövedelmek felső határa az éves 7664 euró helyett 8004 euró lesz

- Az egészségbiztosítási járulék 15,5 százalékról 14,9 százalékra mérséklődik

- Gyermekenként évi 100 eurós támogatás

- Új autó vételekor a régi leadása ellenében 2500 eurós juttatás

- A legalacsonyabb jövedelemadó-kulcs 15-ről 14 százalékra csökken

- Az adómentes jövedelmek felső határa az éves 7664 euró helyett 8004 euró lesz

- Az egészségbiztosítási járulék 15,5 százalékról 14,9 százalékra mérséklődik

- Gyermekenként évi 100 eurós támogatás

- Új autó vételekor a régi leadása ellenében 2500 eurós juttatás -->

GDP Peer Steinbrück fiskális
Kapcsolódó cikkek