Magyar gazdaság

Jön az áfaemelés? Ez lehet a deficitcél betartásának ára

Egy közel kétszázmilliárd forintos költségvetési „lyuk” kényszerítheti ki az adórendszer átalakítását az idén, ám lehet, hogy a módosításokból csak az áfa megemelése valósul meg. Sőt, még ez utóbbiról sem született döntés, ám lapunk több forrásból úgy értesült, hogy egy néhány százalékpontos áfaemelés gondolata már komolyan felvetődött a kormány és a szakemberek közötti egyeztetéseken.

Egyelőre meg nem erősített hírek szerint a gazdasági szervezetek, a nagyobb tanácsadó cégek és a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter is az adószisztéma átalakítását szorgalmazzák, mégpedig úgy, hogy a változások akár már július 1-jén hatályba lépnének. Mindenesetre Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában úgy fogalmazott: a válságkezeléssel párhuzamosan végre meg kell lépnünk a lényeges szerkezeti átalakításokat. Azonnal lépnünk kell, elsődlegesen az adó-, szociális és foglalkoztatási kérdések terén (VG, 2009. január 12.). A tanácsadók egyike, a PricewaterhouseCoopers pedig átmeneti, ám minél hamarabb bevezetendő adókönnyítésekkel „kopogtat” a pénzügyi tárca ajtaján.

Az adómértékek mozgatásának irányába hathat az is, hogy elemzők és szakemberek szerint mintegy 200 milliárd forintnyi bevétel hiányzik a 2009-es költségvetésből. Erre a napokban a Szabad Demokraták Szövetsége is felhívta a figyelmet, igaz, a liberálisok a kiadások csökkentésével kívánják elejét venni a hiány elszabadulásának. Sőt, az SZDSZ közleményében már most leszögezte: nem lesznek partnerek abban, hogy a kormány az adók megemeléséből finanszírozza az állami túlköltekezésből származó lyukak betömködését.

Ha igaznak is bizonyulnak a 200 milliárd forintos költségvetési lyukról szóló vélekedések, akkor akkor is van lehetőség a kormány előtt a probléma kezelésére: vagy a bevételeket növelésével vagy a kiadások csökkentésével – mondta a Magyar Televízió Este című műsorában a tegnap Budapesten tárgyaló IMF-vezérigazgató.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Bajnai deficitcél áfa adó
Kapcsolódó cikkek