Magyar gazdaság

Kopits, Török, Oblath - Jelöltek a Költségvetési Tanácsba

Kopits Györgyöt jelöli a Költségvetési Tanács elnökének Sólyom László köztársasági elnök, a tanács tagjelöltjei: Török Ádám és Oblath Gábor.

 A jelölteket Sólyom László, Simor András és Kovács Árpád csütörtökön mutatta be a pártok képviselőinek a Sándor-palotában. Oblath Gábor Simor András jegybankelnök, míg Török Ádám Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnökének jelöltje. Kopits György és Oblath Gábor a monetáris tanács, Török Ádám az MTA tagja.

A takarékos állami gazdálkodásról szóló, tavaly novemberben elfogadott törvény hozta létre a költségvetési tervezést ellenőrző, háromtagú Költségvetési Tanácsot, amelynek tagjait az államfő, az ÁSZ elnöke és a jegybankelnök jelöli, és az Országgyűlés választja meg.

A jogszabály szerint a tanács tagjaira először a hatályba lépést követő 30 napon belül kell javaslatot tenni. A törvény január 1-jén lépett hatályba. A Költségvetési Tanácsot az Országgyűlés kilencéves időtartamra választja. A tanács tagjai közül a köztársasági elnök által jelölt tag vezeti a tanácsot, hívja össze annak ülését és állapítja meg annak napirendjét, azt képviseli, és jóváhagyja a törvényjavaslatokról készített, nyilvánosságra hozandó becsléseket, illetve vezeti a tanács titkárságát.

A tanács feladata lesz, hogy makrogazdasági előrejelzéseket, a költségvetési adatokra vonatkozóan technikai kivetítéseket, a költségvetési tervezéssel, előrejelzéssel és hatásvizsgálattal kapcsolatos módszertani ajánlásokat, becsléseket készítsen mind a benyújtást követően, mind a zárószavazást megelőzően a költségvetési és pótköltségvetési törvényjavaslatokról, valamint minden olyan törvényjavaslatról, amelynek hatása lehet a büdzsére. Sólyom László kedden a Sándor-palotában Kovács Árpádot, az ÁSZ és Simor Andrást, az MNB elnökét fogadta, hogy a Költségvetési Tanács elnökének és tagjainak jelöléséről tárgyaljon.

Költségvetési Tanács tag jelölt Oblath Kopits Török
Kapcsolódó cikkek