Magyar gazdaság

Lamy vetélytárs nélküli jelölt a WTO élére

Nem érkezett új nevezés a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) vezérigazgatói posztjára a december végi határidő lejártáig, így a tagországoknak most azt kell eldönteniük, hogy érdemes-e automatikusan meghosszabbítani a mostani vezető, Pascal Lamy megbízatását, vagy pedig rendezni kell még egy újabb pályáztatást, az augusztusban lejáró terminus utáni időre.

A WTO 14 éves történetében a mostani az első alkalom, amikor nincs többes jelölés a szervezet élére. Korábban gyakorta hónapokig tartó belharcok és egyezkedések eredményeként sikerült vezetőt állítani a – jelenleg 153 tagállamot tömörítő – intézmény irányítására. A különös helyzetet a Reuters részint azzal magyarázza, hogy a tagállamok esetleg elégedettek a volt maratoni futó Lamy szereplésével, ezért nem állítottak ellenjelöltet.

A hírügynökség egyúttal idézi az Oxfordi Egyetem egyik kutatójának véleményét is, aki szerint a labilis világpolitikai környezetben és a dohai forduló miatti bizonytalanságban egyetlen kormány sem vállalkozott arra, hogy megingassa a WTO ladikját. A most 61 éves Lamy még novemberben jelentette be, hogy szeretné újra jelöltetni magát az intézmény élére. Mint akkor közölte, 2009 során is kiemelt feladat marad a megrekedt világkereskedelmi körtárgyalások újraélesztése és lehetőség szerinti gyors befejezése. Az egyfelől az USA, másfelől pedig Kína, India és Brazília közötti, súlyos nézeteltérések miatt decemberben Lamy elállt attól a tervtől, hogy miniszteri tanácskozást hívjon össze, a dohai forduló újraélesztésére.

Pascal Lamy WTO jelölt
Kapcsolódó cikkek