Magyar gazdaság

Mi erről a négymillió köbméter gázról ezennel lemondunk - Csehország mentőövet dob Szlovákiának

Csehország péntektől kezdve napi mintegy négymillió köbméter földgázzal segíti ki Szlovákiát - jelentette be pénteken Mirek Topolánek cseh miniszterelnök.

"Az RWE Transgas társaságnak földalatti gáztárolója van Szlovákia területén, amely a cseh fogyasztók ellátására szolgál. Ebből a tárolóból naponta mintegy négymillió köbméter földgáz áramlik Csehországba. Mi erről a négymillió köbméterről, amely Szlovákia napi fogyasztásának mintegy 15 százalékát teszi ki, ezennel lemondunk. A fölgázt néhány órán belül felhasználhatják a szlovákok" - közölte Topolánek.

Szlovákiát az orosz földgázszállítások kiesése nagyon érzékenyen érinti, a Robert Fico kormányfő bejelentése szerint az ország tartalékai legfeljebb tíz napra elegendőek. Csehország ezt a négymillió köbmétert az RWE Transgas egy másik, a német határ mellett lévő tárolójából fogja ezentúl beszerezni. Az RWE Transgas az úgynevezett északi úton jelenleg 17 millió köbméter földgázt szerez be Norvégiából és részben orosz forrásokból. Miután az átlagos napi fogyasztás mintegy 50 millió köbméter körül mozog, a maradék gázt a tárolókból szerzik be. Ez a tartalék legalább 40 napra elegendő. Ennek ellenére az RWE Transgas figyelmeztette a 130 legnagyobb cseh ipari fogyasztót, hogy tegyenek előkészületeket arra, ha a helyzet romlana. Csehországban egyelőre semmiféle módon nem korlátozták a földgázfogyasztást.

Egy másik cseh földgázszolgáltató, a Ceská Plynárenská bejelentette: sikerült megállapodnia norvég üzleti partnerével, hogy azonnal napi egymillió köbméter földgázt szállítson Csehországba. "Korábban ezt a mennyiséget január 15-től kellett volna szállítania.

Tekintettel a mai helyzetre, megállapodtunk, hogy a műszaki kérdések rendezése után azonnal szállítanak" - jelentette be a közszolgálati televízióban Eduar Pálka, a vállalat igazgatója. A Ceská Plynárenská már szerdán felkérte az RWE Transgast, hogy segítsen Csehországba juttatni a norvég földgázt. A z RWE Transgas ezt vállalta, s várható, hogy már a hét végén beindul a szállítás. Nem hivatalos közlés szerint a csehországi gáztárolókban pillanatnyilag összesen mintegy kétmilliárd köbméter földgáz van.

Szlovák Topolánek gáz cseh
Kapcsolódó cikkek