Magyar gazdaság

Nincs ingyen mentőöv az oligarcháknak

Az orosz kormány nem hajlandó biankó csekkekkel kisegíteni a külföldi adósságaik törlesztésével küszködő üzletembereket - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin kormányfő első helyettese.

Igor Suvalov a davosi világgazdasági fórumon kijelentette: a rendkívüli kormányzati támogatást igénylő vállalatok tulajdonosainak először a saját vagyonukból kell áldozniuk, mert az állam nem hajlandó mindenkinek nyakló nélkül segíteni. Mint mondta, a nagyvállalatokban eluralkodott az a szemlélet, amely szerint az állam mindenképpen kihúzza őket a bajból.

Az orosz kormány az állami tulajdonban lévő VEB bankon keresztül eddig 11 milliárd dollárt osztott szét azon vállalatok között, amelyek a pénzügyi válság kirobanása óta nem képesek törleszteni az elmúlt évek boomja idején felvett óriási összegű külföldi tartozásaikat. A VEB elnöke, Vlagyimir Dmitrijev szerint a vállalatoktól eddig beérkezett igénylések összege eléri a 90 milliárd dollárt. A kabinet 50 milliárd dollárt különített el efféle mentőakciókra, és egy körülbelül 1500 céget tartalmazó listát készített a támogatásra elvben jogosult cégekről.

Megfigyelők szerint Moszkva jelentősen növelheti befolyását az üzleti életben, ha a támogatásért cserében tulajdonrészt vagy más ellenszolgáltatásokat csikar ki a cégtulajdonosoktól. Ezzel tovább csökkenhet az orosz gazdaságban a privatizáció során meggazdagodott és a kilencvenes évek folyamán meghatározó szerepet játszott oligarchák hatalma.

A Troika Dialog nevű moszkvai kutatóintézet számításai szerint az elmúlt nyolc hónapban a rubel gyengülése és a részvényárfolyamok zuhanása miatt 260 milliárd dollárral csökkent az orosz oligarchák vagyonának értéke. Az Oroszország leggazdagabb embereként emlegetett Oleg Deripaska ugyanúgy nem úszta meg a tőzsdei viharokat, mint Roman Abramovics, Alekszej Mordasov és a többi ismert üzletember.

mentőöv VEB oligarcha válság
Kapcsolódó cikkek