Magyar gazdaság

Önként spórolunk - Nem jár kártérítés a gázhiány miatt leálló cégeknek

Ukrajna felől tegnap sem érkezett gáz Magyarországra, a hazai ellátás azonban a mintegy 37 millió köbméteres import nélkül is stabil maradt.

A teljes igény három részből állt, ezen belül a legnagyobb a reggel 60-62 millió köbméteresre várt felhasználás volt. Sokkal kisebb a Szerbiának a Mol Nyrt. által küldött kétmillió köbméternyi mennyiség, és az a – lapzártánkkor még nem ismert – többlet is, amely abból adódott, hogy újból használhattak gázt a II. korlátozási csoportba tartozó vállalatok.

Utóbbiak azonban érdemi pluszigényt feltehetően nem jelentettek, mert gazdasági, illetve műszaki okokból csak egy hányaduk indította újra a termelést, illetve állt vissza olajról gáztüzelésre. Csökkentette viszont az összigényt az országosan általánossá vált önkéntes takarékoskodás.

Kisebb gázfogyasztásra buzdította tagjait a kereskedelmi szövetség is, ahogyan a fővárosi lakosokat a budapesti önkormányzat, amely ma délutánra várja a mintegy 250 cége és intézménye önkéntes takarékoskodási tervét. "Nem jár azonban kártérítés azoknak a cégeknek, amelyeknek le kellett állítaniuk a termelést a gázkorlátozás miatt" – közölte tegnapi tájékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A fenti igényekkel szemben sokkal nagyobb összkínálat áll, de ez csak a látszat. Mint lapunknak Somlyai Dóra, a Mol Nyrt. szóvivője rámutatott, a rendszer kapacitásait csúcsra kell járatni a rendszeregyensúly és az esetleg jelentkező többletigény fenntartása miatt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Somlyai Gyurcsány Szerbia gáztüzelés Mol
Kapcsolódó cikkek