Magyar gazdaság

Több helyen már itt a négynapos munkahét

Már Magyarországon is vannak cégek, amelyek a négynapos munkahét bevezetésével próbálják elkerülni a tömeges leépítést. A szakértők szerint azonban elképzelhetetlen, hogy a mindennapokban is meghonosodjon ez a gyakorlat.

Hétfőtől már elérhetőek lesznek az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány honlapján (www.ofa.hu) a bérkipótlás-pályázatokkal kapcsolatos információk – tudta meg lapunk Tukacs István kormánybiztostól. Egyelőre azonban csak a részvételi feltételekről tájékozódhatnak a cégek, a kiírás időpontjáról nem, arról ugyanis még nem született döntés – tette hozzá Tukacs.

Mint ismert, több magyarországi cég is úgy döntött az elmúlt hónapokban, hogy a szűkülő piaci kereslet miatt csökkentett termelés ellenére nem bocsát el dolgozókat, ehelyett rövidebb, négynapos munkahetet vezet be. A többi között így tett a Graboplast és a Rába Járműipari Kft.

Igen ám, de ezzel a lépéssel párhuzamosan elméletileg a dolgozók bérét is arányosan (az ötödével) csökkenteni kellene. Ennek elkerülésére dolgozta ki válságkezelő csomagjának keretében a kormány a bérkipótlás-programot, amelynek keretében a cégek az államtól fogják megkapni azt a pénzt, amelyet amúgy a munkavállalóktól kellene megvonniuk. A dolgozók keresete így – a rövidebb munkaidő ellenére – nem csökken majd.

Külföldön már nem új a módi

A létszámleépítéseket kivédeni hivatott stratégia csak hazánkban újkeletű. Amerika számos városában 2008 nyarán – a növekvő üzemanyagárak miatt – már bevezették az új rendet. Az alabamai Birminghamben például tavaly július elsejétől mintegy 2400 önkormányzati alkalmazott dolgozott hétfőtől csütörtökig napi tíz órában, becslések szerint havonta 80-160 millió forintot spórolva ezzel a városnak.

A jelenlegi gazdasági válságra válaszolva a cseh Skoda autógyártónál 2009 első felében  lesz négynapos munkahét. A vállalat szóvivője szerint az intézkedéssel csökkenthetők a költségek, és a lépés hozzájárul a felhalmozódott készletek apadásához.

Ki jár jól a négynapos munkahéttel?

„Kiegyensúlyozott gazdasági helyzetben mindenképpen ösztönzőleg hatna, ha a munkavállaló heti négy nap munkával biztosítani tudná magának azt a megélhetési színvonalat, amelyet a mostani, ötnapi munkával tud csak elérni. A jelenlegi állapotok szerint ez azonban elég utópisztikus” – kommentált Liebhardt László lapunknak. A munkaügyi szakértő szerint ugyanis a magyar munkaadók (meg persze a hazai termelékenység) messze nem érettek egy ilyen lépésre, a négy napi munka öt napi bérért gyakorlat bevezetése óhatatlanul a keresetek bújtatott leszorításához vezetne.

Viniczay Ferenc munkapszichológus meglátása szerint a magyar dolgozók persze egy ideig lenyelnék a békát, tapasztalatai szerint ugyanis a többség inkább dolgozik kevesebbért, minthogy munkanélkülivé váljon. Hosszabb távon ugyanakkor a többség új munkahelyet keresne, a felmérések azt mutatják ugyanis, hogy többségünk számára a javadalmazás a legfőbb motivációs tényező.

Nem lehet kötelezővé tenni

Mindez persze egyelőre csak spekuláció. Tukacs István szerint legalábbis „a kormány sem a verseny-, sem pedig a közszférában nem tudja, és nem is akarja bevezetni a négynapos munkahét intézményét.” Maguk a cégek persze bármikor úgy dönthetnek, hogy lerövidítik a hetet, igaz, csak akkor, ha a kollektív szerződés megengedi ezt – tette hozzá a kormánybiztos.

bér munkaidő Tukacs István négynapos munkahét létszámleépítés válság
Kapcsolódó cikkek