Magyar gazdaság

A gazdasági válságról egyeztet az Európai Bizottság

Története során első ízben tartja ma szokásos szerdai ülését az üzleti élet és a különböző társadalmi érdekképviseleti szervezetek képviselőinek jelenlétében az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület a gazdasági válság következtében kiéleződő szociális feszültségekre tekintettel döntött az újítás mellett. A "nyílt" ülés egyik fő témája a másik tagállamban kiküldetésben dolgozó munkavállalók helyzetét szabályozó direktíva lesz. Annak ellenére ugyanis, hogy az irányelv szerint elméletben a külföldről hozott munkaerőt a helyivel azonos feltételek mellett lehet csak alkalmazni, az uniós jogszabály mégis hagy kiskaput a munkáltatóknak.

Eszerint hiába írják elő az alkalmazónak, hogy a helyi minimálbérnél kevesebbet a külföldieknek sem fizethet, esetükben a kollektív béralku megkerülhető. Az Európai Bíróság közlemúltban született döntése pedig szintén azt az értelmezést részesíti előnyben, amely "kedvez a szabad uniós belső piac olajozott működésének" - írja az EUobserver.

A munkavállalói érdekképviseletek, illetve a baloldali politikusok szerint azonban ez a dolgozók rovására megy, éppen ezért a direktíva felülvizsgálatát kezdeményezik. John Monks, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) elnöke "fel kívánja vetni az ügyet" a mai ülésen, ezen felül pedig csalódottságának adott hangot, hogy Brüsszel saját magától nem tette meg a 2010-es kiemelt ügyek egyikévé.

Monks vélemyéne várhatóan ütközni fog az európai munkaadókat tömörítő Business Europe szervezet vezetője, Ernest-Antoine Seilliere meglátásával. A Business Europe nemrég levélben fejtette ki a bizottságnak, hogy a direktíva a szabad piaci verseny biztosítéka, és az üzleti élet szereplői ellenzik módosítását.

Európai Bizottság EUobserver Európai Szakszervezetek Szövetsége ETUC Brüsszel Business Europe válság
Kapcsolódó cikkek