Magyar gazdaság

Bokros: ma már távolabb vagyunk az államcsődtől

Az index.hu internetes hírportálon megjelent adótervezetből az látszik, hogy az adómértékek tologatása van napirenden az adószerkezet változtatása helyett - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bokros Lajos. A Közép-európai Egyetem tanára, aki hangsúlyozta: az igazi fontos változtatás az adóalap bővítése lenne.

Bokros Lajos azt is kifogásolja, hogy nincs szó az adómentes az eva és az eho eltörléséről, valamint az ingatlanadó bevezetéséről. Hozzátette: az áfa növelését nem a személyi jövedelemadó csökkentése miatt kieső bevételek pótlására kellene felhasználni. Ráadásul az áfakulcs hosszú távú emelése rontja az ország versenyképességét, ezért ennek az intézkedésnek csak ideiglenesnek kell lennie.

Jónak tartja azt az elképzelést, miszerint a tb csökken, a tételes egészségügyi hozzájárulás pedig nő, de a közgazdász úgy véli: bővíteni kell a fizetők körét, amelybe be kell vonni a nyugdíjasokat is.

Az aktív korú népesség nagy hányada nem dolgozik, sokan segélyekből élnek, s emellett feketén vállalnak munkát - mondta az InfoRádióban szakember, aki szerint a reformok soha nem a szeretetről és a népszerűségről szólnak, hanem az ország felzárkózásáról és a növekedés újraindításáról. 

Bokros Lajos szerint ma már távolabb vagyunk az államcsődtől, amelyhez október végén, november elején még közel volt az ország, de kiemelte: ez elsősorban az IMF és az közös hitelcsomagjának köszönhető. A 13. havi bér és nyugdíjról a volt pénzügyminiszter úgy véli: azok bevezetése teljesen felesleges és értelmetlen intézkedés volt, mert a kormány azok kifizetését lényegében külföldi hitelekből finanszírozza. Bokros Lajos azonban hangsúlyozta: új hitelek felvétele helyett el kell kezdeni végre a régiek visszafizetését.

A Közép-európai Egyetem tanára, aki hangsúlyozta: az igazi fontos változtatás az adóalap bővítése lenne. InfoRádió-->

refrom CEU 13. havi Bokros Lajos államcsőd adó
Kapcsolódó cikkek