Magyar gazdaság

Chikán: hiányzik a szellemi kapacitás, pocsék az oktatási rendszer

A foglalkoztatás, az innováció, a kis- és közepes vállalatok (kkv), valamint a közlekedés jelenti azt a négy kulcsterületet, amelyek stratégiai fejlesztése leginkább hozzájárulhat Magyarország versenyképességének javításához, ezen keresztül pedig a válságból való kilábaláshoz - mondta Chikán Attila, a Reformszövetség reálgazdasági munkacsoportjának vezetője szombaton a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában.

A foglalkoztatásról szólva Chikán Attila a megfelelő népességi csoportok szerint differenciált politika szükségességét emelte ki. A Reformszövetség szerint a 15-29 éves fiatalok, a 25-40 év közötti nők, a csak alapfokon iskolázottak, valamint a 10-15 leginkább elmaradott térség lakosai érdemelnek mekülönböztetett szakpolitikai figyelmet.

Magyarország az innováció terén nagy lemaradással küszködik, és "pocsék az oktatási rendszerünk is" - mondta Chikán Attila, kiemelve, hogy gyakran nemcsak a pénz, hanem a szellemi kapacitás is hiányzik a sikerhez. A Reformszövetség egyebek közt a felsőoktatási és kutatási intézmények teljesítményközpontú átalakítását, a K+F tevékenység hálózatosítását, a kutatási és üzleti szféra kapcsolatának elmélyítését szorgalmazza.

A szövetség szerint a kkv-szektor erősítése két pilléren, a vállalkozások terheinek csökkentésén és a bürokrácia visszaszorításán nyugszik - mondta Chilán Attila. Mint hozzáfűzte, most elsősorban a kkv-k túlélését kell biztosítani, ezért a Reformszövetség javaslatai egyebek közt egy kormányzati kkv-stratégia kidolgozására, valamint a feketegazdaság visszaszorítására és a klaszterek fejlesztésére terjednek ki.

Chikán Attila végül markánsabb és átfogó logisztikai rendszerbe illeszkedő közlekedési infrastruktúra-fejlesztést szorgalmazott (az M0-ás körgyűrű bezárása, az észak-dél irányú fejlesztések, a szállítási módok összekapcsolása, a kistérségi személyszállítási problémák megoldása), valamint olyan szabályozási keret kidolgozását, amely előmozdítja a logisztikai szolgáltató központok magyarországi megtelepedését.

A Reformszövetség által ma közzétett javaslatok háttéranyagai itt olvashatók.

A reálgazdasági munkcsoport háttéranyagai innen letölthetők

foglalkoztatás oktatási rendszer innováció reformszövetség kkv chinkán attila
Kapcsolódó cikkek