Magyar gazdaság

"Egy kisebbség csibészsége miatt sújtják a többséget" - Tiltakozás a napi standolás ellen

A napi standolás elleni tiltakozó levelet adtak át a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) vezetői a pénzügyminiszternek hétfőn.

Antalffy Gábor, a szövetség elnöke az MTI-nek hangsúlyozta, hogy az új rendelkezés jelentős adminisztrációs terhet, és ennek következtében többletköltséget ró a vállalkozókra. Úgy érzik, hogy "egy kisebbség csibészsége miatt sújtják a többséget" - fogalmazott az elnök, hozzátéve a feketegazdaság elleni küzdelem szükségességét ugyanakkor megértik.

Antalffy Gábor elmondta, hogy a napi standolás bevezetése előtt is ellenőrizhetők voltak a vendéglátóipari vállalkozók. A szövetség továbbra is azt szeretné elérni, hogy helyezzék hatályon kívül a napi alkohol-nyilvántartási kötelezettségről szóló jogszabályt.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: bár elismerik, hogy nagyobb adminisztrációs teherrel jár a napi standolás, a gazdaság fehérítésében nagyon fontos. Ezért kitartanak a jogszabály mellett. A sajtófőnök emlékeztetett arra, hogy 2004-ben összesen mintegy másfél hónapig már alkalmaztak egy ehhez hasonló rendeletet, a mostani mégis valamennyivel egyszerűbb. Példaként említette, hogy míg 2004-ben a napi standolásnál a nyomtatványt italfajtánként kellett vezetni, addig most nem kell részletezni. Csupán a napi standolási körben lévő italról annyit kell feljegyezni, hogy egy nap alatt mennyi fogyott - tette hozzá.

Sok félreértés van a standolás körül, például egy felbontott üvegben maradt ital mennyiségének meghatározásánál - jegyezte meg Pichler Ferenc hozzátéve, hogy egyebek mellett ezért is kezdődnek egyeztetések a jövő héttől a Pénzügyminisztérium, a KISOSZ, valamint a Vám- és Pénzügyőrség szakértőinek részvételével. Az egyeztetések célja az is, hogy tájékoztatást adjanak az ellenőrzésekről, hogy az érintett vállalkozások tudják, hogy mit és hogyan fognak ellenőrizni. Pichler Ferenc elmondta: fontos az is, hogy ha a vállalkozók visszásságokat tapasztalnak, arról adjanak tájékoztatást.

Pénzügyminisztérium KISOSZ standolás vállalkozók
Kapcsolódó cikkek