Magyar gazdaság

Hatásvadász és populista Obama? "Akciózik" a népszerűségért?

A populizmus és a hatásvadászat tipikus esetének minősíti a londoni Telegraph az amerikai elnök azon döntését, amellyel 500 ezer dollárban maximált csúcsvezetői fizetéshez kötötte mindennemű állami mentőakcióban való részvétel lehetőségét.

Ilyen akciókkal a személyes népszerűségen kívül semmit sem lehet elérni, sőt estenként biztos receptet kínálhatnak a további katasztrófához – írja a brit lap.

A cikk szerint a menedzsment elméletek egybevágó tételeként a csúcsvezető teljes javadalmazását valahol az átlagos dolgozói fizetések 20-szorosa körül kell megállapítani, ami az USA-ban eleve 700 ezer dollár körül lenne. Ha azonban az amerikai elnök ekkora maximumot kötött is volna ki, akkor is elvétve lehetne itt-ott egy jó adottságú és képzettségű vezetőt találni, aki a közügyek iránti megszállottságból ennyi pénzért kész lenne kirántani a kátyúból valamely lerobbant vállalatot. Ennek az összegnek ugyanis a többszörösét meg tudják keresni egy valamennyire is eredményes cégnél.

A Telegraph szerint az adott körülmények között akkor járna el helyesen az amerikai elnök, ha a populista lépésével nyert támogatottságot arra használná fel, hogy egy még nagyobb veszedelem, a protekcionizmus ellen lépjen fel. Jelenleg erősen fenyeget leegyszerűsített frázisok alkalmazásának veszélye, az egyik ilyen úgy szól, hogy „Húzd le az idióta cégvezetők fizetését”. Ehhez hasonló károkat csak az okoz, hogy a pólókon kezd megjelenni az amerikai áruk vásárlására ösztönző „Buy American” felirat. Ez utóbbinak erős patriotikus vonzereje van, ha azonban a hatására a világ legnagyobb gazdasága elkezdené blokkolni az importot, annak súlyos következményei lennének, mert a mostani biztosan súlyos, globális depresszióba fordulna.

A londoni lap szerint az amerikai elnöknek félre kellene tennie a kampánya kezdetei óta hangoztatott protekcionista nézeteit, és éppen ideje lenne, hogy nyíltan kötelezettséget vállaljon a szabad, kiegyensúlyozott elvei mellett. Ezzel ugyanis megtarthatná a támogatottságában a vezetői fizetések maximálásával szerzett hozamot, ráadásul meg tudná nyerni a külföld helyeslését is – figyelmeztet a Telegraph

Obama populista akció Telegraph
Kapcsolódó cikkek