Magyar gazdaság

Kudarc-e Davos? Válaszok nincsenek a válságra

Ahogy várható volt, nem találtak igazi válaszokat a világgazdaság válságjelenségeire a vasárnap hivatalosan befejeződött davosi Világgazdasági Fórum résztvevői sem.

A sorrendben 39. fórum öt napján a világpolitika és -gazdaság mintegy 2500 vezető személyisége, köztük 40 állam- és kormányfő abban jutott csupán egyetértésre, hogy a globális válság csak globális összefogással oldható meg. A résztvevők egy része kudarcként értékelte a tanácskozást, mások - köztük a fórum alapítója, Klaus Schwab - viszont úgy vélik, hogy a világgazdaság globális újratervezésének munkálatai ezután kezdődhetnek, és ehhez a találkozó jó kiindulópontot jelentett.

Egyes megfigyelők szerint viszont a fórum a tanácstalanság tanácskozása volt: a régi davosi receptek már nem működnek, miközben a "régi fejeknek is nehéz megbirkózniuk az új gondolatokkal". A fórum munkájának bírálói szerint Davos egyebek között elmulasztotta feltárni a kapcsolatot a globális válság és a geopolitikai konfliktusok alakulása, illetve ezek megoldása között. Mások a pénzügyi intézmények és a politika hibáit elemezve az egymásra mutogatástól óvtak.

A fórum mindenesetre egy új gazdasági pénzügyi rendre történő felhívással ért véget, és a résztvevők egyöntetűen támogatták Klaus Schwab "Globális Újratervezési Kezdeményezését" (Global Redesign Initiative). A kezdeményezést a vezető gazdasági hatalmak, a G20 csoport is következő, április elején esedékes londoni tanácskozásának napirendjére tűzi.

Schwab szerint "most kezdődhet az igazi munka". A londoni tanácskozás majdani házigazdája, Gordon Brown brit miniszterelnök leszögezte: a G20-ak vezetőinek nem csak azt kell kidolgozniuk, hogy mi legyen a válságból való kivezető út, hanem azt is, hogy merre haladjon tovább a világ. Brown az áprilisi csúcs kapcsán úgy vélte, hogy azon szó lesz egy globális szabályozó mechanizmus kidolgozásáról is. A brit politikus azt mondta, hogy erről már többekkel egyeztetett, köztük Angela Merkel német kancellárral.

Merkel pénteken Davosban úgy vélte, hogy a globális pénzügyi válság az ENSZ Gazdasági Tanácsa megalakulását eredményezheti - a Biztonsági Tanács mintájára, de gazdasági alapon. Merkel szerint a válság kiterjedtté vált és jobb nemzetközi egyeztetésre van szükség. - Ezeket a kérdéseket egy egységes, globális gazdasági alapokmányba kell foglalni - mondta még pénteken a német kancellár. Davosban a válsággal összefüggésben tág teret szenteltek a protekcionizmus kérdéskörének, összefüggésben a dohai kereskedelmi forduló lezárásával.

A résztvevők arra figyelmeztettek, hogy a munkahelyek megtartása céljából a világ több országában hozott importkorlátozó lépések csak olaj a tűzre, tovább mélyítik a válságot. A szombati felszólalók közül többen elhibázott lépésnek értékelték az amerikai kormány 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjának azt a részletét, hogy az infrastrukturális tervek megvalósításakor kizárólag amerikai acél- és vastermékeket lehet felhasználni. A csomagot a képviselőház már jóváhagyta, a szenátus elé a jövő héten kerül.

Costa Rica kereskedelmi minisztere azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy a "Vásárolj amerikait" elképzelés igen nagy hiba. Követőkre találhat és veszélybe sodorná a világkereskedelmet Ezzel összefüggésben a globális liberalizálásáról szóló dohai forduló mielőbbi lezárása mellett foglalt állást szombaton a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) több tagországának kereskedelmi minisztere a davosi Világgazdasági Fórumon.

A miniszterek közös közleménye szerint a fordulót lehetőleg már az idei első félévben le kell zárni. A miniszterek szerint a jelenlegi pénzügyi-gazdasági válság komolyan befolyásolja a globális gazdaságot, aminek a következében csökkent a termelés és visszafogottabb lett a nemzetközi kereskedelem. Az aláírók kiálltak a nyílt és szabályozott nemzetközi kereskedelmi normák mellett, ami alapfeltétele a gazdasági növekedésnek, az új munkahelyek létrehozásának. Felszólították a WTO valamennyi tagját, hogy tartózkodjanak új korlátozó intézkedések bevezetésétől a nemzetközi kereskedelemben, ami csak mélyítené a jelenlegi válságot.

Pascal Lamy, a WTO vezérigazgatója szerint "a dohai forduló lezárása hozzájárul a válságból kivezető úthoz, a nemzetközi partnerek közötti bizalom helyreállításához". Lamy reményét fejezte ki, hogy Oroszország hamarosan csatlakozhat a WTO-hoz. "Oroszországgal 16 éve folynak a tárgyalások és a csatlakozás ideje most sokkal közelebbinek látszik, mint egy éve.

pénzügyi válság Davos lamy WTO eredmények Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek