Magyar gazdaság

Lassulva hanyatlik az eurózóna szolgáltatói szektora

Az év elején továbbra is esik – ámbár lassuló ütem szerint – az euró-övezetben a szolgáltatói szektor teljesítménye, mint az ágazat beszerzési menedzsereivel készített felmérésből kiderül.

Röviddel ezelőtt került nyilvánosságra a feldolgozóiparban végrehajtott legutóbbi felmérés eredménye, ami hasonló irányzatot mutatott, így a két ágazat együttes teljesítményét mérő, összetett mutató is a gazdasági helyzet lassuló romlásra utalt. A válságban minden viszonylagossá válik, így az is szerény megnyugvásra ad okot, hogy a termelés nem gyorsulva csökken.

A brit székhelyű Market Economics gazdaságkutató intézet legutóbbi felmérése szerint januárban árnyalatnyival – 42,1-ről 42,2 pontra – emelkedett a szolgáltató ágazat teljesítményének mérésére használt beszerzési menedzser mutató (PMI). Az index növekedése azonban csalóka, mert még mindig jelentősen elmarad az 50-es értéktől, ami a szektor tevékenységének bővülése és zsugorodása közötti határvonalat jelenti. Az euró-övezet egészére számított, átfogó mutató regionális értelmezésben jelentős eltéréseket takar. Alacsonyabb bázisról indulva Franciaországban 40,6-ről 42,6 pontra ugrott az adat, Olaszországban pedig 0,8 ponttal emelkedett 41,1 pontra. Németországban viszont magasabb kiinduló állapotból ment vissza 1,4 pontot, és 45,2 pontra állt be. Mint a Dow Jones hírügynökség emlékeztet, a feldolgozóipari PMI is „emelkedett” az év elején, mégpedig a súlyosan nyomott viszonyokat tükröző 33,9 pontról, az alig kevésbé katasztrofális állapotokat mutató 34,4 pontra. Ez utóbbi még mindig jelentősen elmaradt a szinten tartást jelző 50 pontos határ-számtól.

A feldolgozóipari és a szolgáltató szektor adatainak egyesítésével számított összetett mutató is csak árnyalatnyival mozdult el, a decemberi 38,2 pontról a januári 38,3 pontra. A számokat értelmezve a Markit Economics vezető közgazdásza, Chris Williamson 0,7 százalékos visszaesést vár a tavalyi október-decemberi három hónapos időszakra, negyedévről-negyedévre alapon számolva. Ha lassulva is, de mégis tovább romló üzletmenet drasztikus árcsökkentésre kényszeríti a szolgáltató ágazat cégeit. Az ügyfelek megtartása végett mindenütt alacsonyabbra veszik a haszonrést, de a talponmaradás esélyeit növelő ár- és díjcsökkentés számára egyes szegmensekben az energia olcsóbbá válása is biztosít némi mozgásteret.

szektor szolgáltatói eurózóna PMI
Kapcsolódó cikkek