Magyar gazdaság

"Minden tétlenséggel elvesztegetett napnak súlyos következményei lehetnek"

Barack Obama amerikai elnök pénteken gazdasági válságstábot alakított Paul Volckernek, a jegybank szerepét betöltő Fed egykori nagy tekintélyű elnökének vezetésével.

A vezető üzletemberekből, akadémikusokból és szakszervezeti vezetőkből álló 16 tagú szakértői testület fő feladata az lesz, hogy tanácsokkal lássa el Obamát a gazdasági válságból való kilábalás módjáról, a pénzügyi rendszer meggyógyításának módozatairól.

A 81 éves Paul Volcker 1979-től 1987-ig, Carter és Reagan elnöksége alatt vezette a Fedet, elleni intézkedéseivel szerzett hírnevet. Szigorú monetáris politikája sikeresnek bizonyult, letörte a kétszámjegyű inflációt, de éles bírálatok érték, amiért a siker ára súlyos volt.

Obama új, úgynevezett gazdasági felépülési tanácsadó testületét annak a külföldi hírszerzési tanácsadó irodának a mintájára alakította meg, melyet Dwight D. Eisenhower elnök hozott létre 1956-ban, a hidegháború idején.

A válságstáb tagjai között van Robert Wolf, az UBS Group Americas bankcsoport elnök-vezérigazgatója, Jim Owens, a Caterpillar vállalat vezetője, továbbá Penny Pritzker, a Pritzker Realty ingatlanfejlesztési csoport alapító-elnöke és Laura D''Andrea Tyson, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem professzora, aki a Clinton-kormányt is gazdasági tanácsadóként segítette. Obama republikánus kötődésű szakértőket is beválogatott a csapatba, mások mellett William Donaldsont, aki George W. Bush elnöksége idején vezette a tőzsdefelügyeletet, valamint Martin Feldstein harvardi közgazdászt, Reagan elnök egykori tanácsadóját.

Miközben Obama bejelentette a gazdasági válságstáb megalakítását, a szenátusban pénteken folytatódott a vita a 900 milliárd dollár körüli gazdasági ösztönző csomagról. Timothy Geithner pénzügyminiszter pedig a tervek szerint hétfőn jelenti be a bankrendszer zavarainak megszüntetését és a befagyott hitelpiacok újraélesztését célzó átfogó tervét.

Barack Obama pénteken megismételte az utóbbi napokban hangoztatott figyelmeztetését: minden tétlenséggel elvesztegetett napnak súlyos következményei lehetnek, sürgősen el kell fogadni a gazdasági élénkítő csomagot, hogy a kormány hozzáfoghasson a válság érdemi kezeléséhez.

tétlenség Obama következmény geithner válságstáb Fed volcker válság
Kapcsolódó cikkek