Magyar gazdaság

Nem is olyan korrupt Magyarország?

Lengyelország és az EU-pénzekkel kapcsolatos visszaélések miatt Brüsszelben folyamatosan támadott Bulgária végzett az élen a Global Integrity nevű szervezet antikorrupciós rangsorában. Meglepően jó eredményt ért el Magyarország is.

Hazánk az 57 országra kiterjedő vizsgálatban a 9. legkevésbé korrupt országnak bizonyult. Igaz, a listán szinte kizárólag fejlődő országok szerepelnek, a kivételt jelentő Olaszország, Kanada és Japán pedig mind hazánk elé került.

Az amerikai székhelyű Global Integrity azért maga is magyarázandónak tartja térségünk jó eredményét a vizsgált hat kategóriában (ezek: a civil ellenőrzés ereje, a választások tisztasága, a kormányzat elszámoltathatósága, a közigazgatás minősége, a felügyeleti és szabályozási környezet, valamint a korrupcióellenes törvények és végrehajtásuk).

A jelentés szerint a közvéleményben a korrupció eltejedtségéről élő kép és a jó eredmények közti ellentét éppenséggel azt is jelentheti, hogy a civil társadalom, a média, az igazságszolgáltatás, az ombudsmanok és a korrupcióellenes hivatalok hatékony ellenőrzést gyakorolnak a kormányzat felett.

EU ombudsman Brüsszel Global Integrity korrupció
Kapcsolódó cikkek