Magyar gazdaság

Nem okoznak meglepetést a KSH-adatok: további romlás várható

Nem okoztak meglepetést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken publikált foglalkoztatási és beruházási adatok az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik egyetértettek abban, hogy 2009-ben mindkét területen további romlás várható.

Eppich Győző, az OTP Bank elemzője a beruházási számok kapcsán rámutatott, hogy azok a beruházási tevékenységre jellemző hosszú átfutási idő okán nem mutatnak még drasztikus visszaesést.

A most regisztrált beruházások egy részéről még a válság kiterjedése előtt döntöttek, így azok még nem tükrözik az elmúlt hónapok viharos eseményeit - fejtette ki. Trippon Mariann, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. elemzője szerint a 0,4 százalékpontos megugrása a tavaly ősszel bejelentett elbocsátások fényében nem meglepő.

Az elemző úgy vélte, a romló foglalkoztatási adatok a visszaeső és a gyengülő belső kereslet hatását tükrözik. A beruházási adatok kapcsán a CIB elemzője kifejtette: recesszióban egy vállalat vagy a költségeiből próbál lefaragni, például elbocsátásokat hajt végre, vagy beruházásait fogja vissza. A lanyha beruházási aktivitáshoz a hitelezési lehetőségek szűkülése is hozzájárult - tette hozzá.

KSH Közép-Európai Nemzetközi Bank OTP Trippon Mariann CIB
Kapcsolódó cikkek