Magyar gazdaság

Ötvenezer munkavállaló menekülhet meg?

Ötvenezer embert tartna munkában a kormány az új 30 milliárdos keretösszegű támogatási programmal, két éven keresztül - derült ki Székely Judit szociális szakállamtitkár szavaiból a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányülésen támogatta a kabinet az uniós forrásból finanszírozott munkahelymegőrzési támogatás bevezetését, így a válság miatt nehéz helyzetbe jutott vállalkozások újabb 30 milliárd forinthoz juthatnak hozzá. Az előzetes hírek csupán 20 milliárdról szóltak, ám mikro-, kis- és középvállalkozások mellett elkülönítettek 10 milliárdot a nagy cégek számára is.

A támogatás segítségével a cégek az állományuk 50 százalékáig igényelhetnek bértámogatást, mely a heti bér 1/5-ét, azaz egy nap teljes bérét jelenti. Cserébe a munkáltatók vállalják, hogy nem csupán a bértámogatott dolgozókat, hanem a teljes állományt megtartják. Nem hajtanak végre létszámleépítést, legalább két éven keresztül. További megkötés, hogy az érintett dolgozókat heti egy nap képzésre kell majd küldeni. Ez a képzés lehet felzárkóztató, OKJ-s tanfolyam, kompetenciafejlesztés. Utóbbi esetében a nyelvoktatást,valamint az információs társadalom igényeihez igazodó számítástechnikai-informatikai képzést hozta fel példaként a Székely Judit szakállamtiktár. A képzéseket nem a vállalkozásoknak kell majd szervezniük. Ennek a koordinációja majd a regionális munkaügyi központokon keresztül fog zajlani, ám az ezzel kapcsolatos részletek még tisztázásra várnak.

A szociális tárca számítása szerint 25 ezer dolgozóra fognak kérni a cégek ilyen bértámogatást, ez pedig összesen 50 ezer ember munkában tartását jelentheti, ha az ötvenszázalékos szabállyal számolunk - fogalmazott a szakállamtitkár.

A hozzájárulást várhatóan március végétől, április elejétől lehet igényelni. A szakállamtitkár szerint addig kitart a munkahelymegtartásra a vállalkozások számára jelenleg biztosított 6 plusz 10 milliárd forintnyi támogatási forrás. A hatmilliárdból való részesüléshez az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál (OFA) lehetett pályázni, ám tegnap közzétették: felfüggesztik a pályázatok befogadását, mivel a keretnek megfelelő mennyiség már beérkezett. Erről Székely Judit azt mondta: Lassan valóban kimerülőfélben van az OFA keret, de a regionális munkaügyi központoknál pályázható 10 milliárd szinte érintetlen.

Munkavállalónként 900 ezer forint megtakarítást jelenthet az új Start program

A kormányszóvivői tájékoztatón a szakállamtitkár beszélt a Start (pálykezdők elhelyezkedését célzó), a Start-plusz (gyesről visszatérőket segítő), valamint Start Extra (tartós álláskeresőket segítő) programokról is. A Start-kártyákkal foglalkoztatott munkavállalók után a munkáltatók járulékkedvezményben részesülhetnek, mely különösen fontos válság időszakában. Székely Judit elmondta, eddig 9,1 ezer Start Extra kártyát váltottak ki. Ebből 5 ezer munkavállaló már munkát is talált, foglalkoztatottként van nyilvántartva.

Idén az Út a munkához programhoz kapsolódva új Start-program indul: a Start-Extra kiterjesztéseként a hátrányos helyzetű kistérségből származó munkavállalót foglalkoztató munkáltatóknak három évig egyáltalán nem kell tb-járulékot, valamint tételes egészségügyi hozzájárulást fizetnie. Ez minimálbéres foglalkoztatás esetén is közel 900 ezer forintos éves megtakarítást jelenthet, minden ilyen dolgozó után.

Idén az Út a munkához programhoz kapsolódva új Start-program indul: a Start-Extra kiterjesztéseként a hátrányos helyzetű kistérségből származó munkavállalót foglalkoztató munkáltatóknak három évig egyáltalán nem kell tb-járulékot, valamint tételes egészségügyi hozzájárulást fizetnie. Ez minimálbéres foglalkoztatás esetén is közel 900 ezer forintos éves megtakarítást jelenthet, minden ilyen dolgozó után. -->

támogatás székely judit program munkahely-megtartás válság négy plusz egy
Kapcsolódó cikkek