Magyar gazdaság

Újabb nyertes pályázatokról döntöttek

Tizenegy vállalkozás kapott összesen 212 millió forintot munkahelymegtartó bértámogatásként. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) most tette közzé a programjaira beadott pályázatok legutóbbi elbírálási fordulójának eredményeit. A kuratórium által most odaítélt támogatással 334 dolgozó munkában tartására nyílik lehetőség. A legnagyobb összeget a Kapuvári Hús Húsipari Zrt. kapta, 48 millió forintot. Ennek segítségével 110 dolgozót tartanak a foglalkoztatásban kilenc hónapig.
Rosszabb hír ugyanakkor, hogy lényegében elfogyott a pénz az OFA által indított foglalkoztatási válságkezelő programokra (Megőrzés, Munkába, Új kilátások). A közalapítvány az igénylések fogadását átmenetileg felfüggesztette, mivel az 5,95 milliárd forintos keretöszszeg lekötéséhez szükséges pályázati mennyiség beérkezett. A pályázók szinte mind a munkahelymegőrzésre koncentráló Megőrzés programra jelentkeztek, ezért oda már csak a holnap 14 óráig beérkezett pályázatokat fogadják el. Az új munkahelyhez segítő Munkába program is csak március 16-ig marad nyitva, míg a humánus leépítést támogató Új kilátások lezárását is előre hozták november 5-ről március 30-ra.
A hatmilliárdos OFA-kereten túl azonban még tízmilliárd forint hazai forrás áll jelenleg rendelkezésre a munkaerő-piaci problémák kezelésére. Erre a regionális munkaügyi központoknál (rmk) lehet jelentkezni, az igénylések véleményezésében részt vesz a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH). A Világgazdaság kérdésére az FSZH illetékesei tegnap elmondták, a regionális munkaügyi központoktól ez idáig még nem érkezett véleményezésre szánt program.
Szakértők szerint az rmk-k tízmilliárdja tavaszig kitart, s várhatóan áprilisban újabb húszmilliárd forint lesz elérhető, ezúttal uniós forrásból. Ebből azokat a munkaadókat támogatnák, akik rövidített munkahét segítségével foglalkoztatásban tartanák a dolgozóikat, és a kieső időben képzésre küldenék őket. Az ezt részletező javaslat tegnap került a kormány elé. Információnk szerint a kabinet támogatta az előterjesztést, ám a végleges döntéssel kapcsolatban a Kormányszóvivői Iroda megkeresésünkre mára ígért részletes tájékoztatást. KT

További részletek: vg.hu/ofagyoztesek

Harmincmilliárd

A héten korábban az is kiderült, a kormány további harmincmilliárdot különít el a válság munkaerő-piaci hatásainak enyhítésére, ehhez várhatóan az év második felében lehet hozzáférni.

Ebből húszmilliárdot közvetlen munkahelymegtartásra, tízet pedig személyes szolgáltatásokra fordítanak majd.

Ebből húszmilliárdot közvetlen munkahelymegtartásra, tízet pedig személyes szolgáltatásokra fordítanak majd. -->

munkahely-megtartás pályázat
Kapcsolódó cikkek