Magyar gazdaság

Az építőipar is padlót fogott a válság miatt

Az építőipari termelés volumene 16 százalékkal csökkent az idén januárban a kiigazítatlan, illetve a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 2008 januárjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az első hónapban szezonálisan kiigazítva az építőipari termelés 13,8 százalékkal maradt el az előző havitól. Az építőipari termelés volumene 2008 decemberében 3,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 2,3 százalékkal haladta meg az előző havit. Tavaly az év egészében az ágazat termelése 6,3 százalékkal elmaradt a megelőző évitől.

A KSH szerint a januári termelés az építőipar éves termelésének alig 5 százalékát adja, és a januári csökkenésben az általános gazdasági visszaesés mellett az előző évinél 2,9 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet is közrejátszott.

Januárban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületeken végzett munkák volumene 17,6 százalékkal, az egyéb építményeken végzetteké 8,7 százalékkal volt kisebb az előző évinél.

Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 2,2 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 23,1 százalékkal csökkent az előző havihoz viszonyítva. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projektek szervezését, és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 30 százalékkal esett vissza 2008 januárjához mérten.

Az egyéb építmények építése ágazat termelése - amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését tartalmazza - 2008. januárhoz képest 9,8 százalékkal emelkedett. A növekedés a budapesti metró építésén végzett munkáknak köszönhető.

A speciális szaképítés ágazat termelése 11,7 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 13,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya a felére csökkent, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten maradt.

A januárban kötött szerződések volumene 35,7 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 13,3 százalékkal, egyéb építményekre 48 százalékkal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek