Magyar gazdaság

Barroso: remélhetőleg megduplázzák a mérleghiánnyal küzdő országok támogatási alapját

Reményét fejezte ki José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este, hogy az európai uniós tagországok kétnapos találkozóján jóváhagyják a fizetési nehézségekkel küzdő, euróövezeten kívüli tagországok támogatási alapjának duplájára növelését.

Az unió jelenleg 25 milliárd eurós alappal rendelkezik, ebből Magyarországnak és Lettországnak már nyújtottak támogatást a fizetési mérleg problémáinak középtávú kezelésére. Helyszíni források szerint mindazonáltal több tagállam még nem döntött a növelésről, mert azon a véleményen van, hogy azt csak akkor kell végrehajtani, amikor a segítségre ténylegesen szükség lesz.

Megfontolásuk szerint negatív üzenetet küldhetne az alap felduzzasztása. A csúcsértekezlet első napját lezáró munkavacsora után tartott sajtótájékoztatón Barroso egyebek között azzal érvelt, hogy az EU az alap megduplázásával ki tudná mutatni szolidaritását a nehezebb helyzetbe került kelet- és közép-európai országok iránt. Diplomaták értékelése szerint a kezdeményezés meglehetősen széles körű támogatást élvezett az ülésen. Nicolas Sarkozy francia elnök sajtótájékoztatón megerősítette, hogy egyetért a javaslattal. Más nyilatkozók is úgy fogalmaztak, hogy közel a megállapodás a duplázásról. A találkozó után Didier Reynders belga pénzügyminiszter arról is beszámolt: a tagországok lényegében egyetértettek abban, hogy az unió 75 milliárd euró nagyságrendig járuljon hozzá a Nemzetközi Valutaalap rendelkezésére álló források növeléséhez.

Az elnöklő Mirek Topolánek cseh miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy egyetértés volt arról: a tagországok "óvatosan bánnak" a kiadások növelésének eszközével a gazdaság élénkítésére tett igyekezetükben.

Az Egyesült Államok a kiadások emelésére sürgeti a nemzetközi gazdaság főszereplőit, ugyanakkor az uniós országok azzal érvelnek, hogy a tavaly jóváhagyott gazdaságélénkítési program - amely javarészben nemzeti intézkedésekre épül - már így is jelentős állami kiadást (az össztermék több mint 3 százalékára rúgó forrást) mozgat meg. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök csütörtökön azt kérte az EU-tagországoktól, hogy ne járuljanak hozzá adóparadicsomokról készülő olyan nemzetközi lista összeállításához, amelyen EU-tagállamok (Luxemburg, Belgium és Ausztria) is szerepelnének. A legrégebben hivatalban lévő EU-kormányfő este már azt jelezte, hogy erre a találkozón biztosítékokat kapott kollégáitól.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek