Magyar gazdaság

Beindul a bankóprés

Hosszú évtizedek óta példátlan fellépésre szánta el magát a elleni harcban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Miután a kamatcsökkentés nem járt sikerrel, s a rekordmélységbe süllyesztett rátával sem sikerült megállítani a lejtőn a gazdaságot, most államkötvények fedezet nélküli vásárlásával próbálkozik, összesen 300 milliárd dollár értékben.

Ez a keresletélénkítő lépés a fedezetlen pénznyomtatással egyenértékű. A New York-i Értéktőzsde tegnap szárnyalással fogadta a hírt, mert a befektetők arra számítanak, hogy enyhülhet a kínzó likviditásszűke. Később azonban újra a pesszimizmus uralkodott el a tőzsdéken.

A dollár árfolyama két hónapos mélypontra zuhant az euróval szemben, mert a bankóprés beindítása sokakban inflációs félelmeket ébresztett. Hasonló fedezetlen kötvényvásárlást kezdett a napokban a brit jegybank is, az EKB esetében az elemzők kizártnak tartják ezt.

Több hazai szakértő úgy véli, a Fed új eszköze nagyon hasonlít arra, amelyet a hazai gazdaságpolitika már alkalmaz. Ennek ellenére Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese tegnap az MTI-nek úgy nyilatkozott, az MNB-nek is hozzá kellene járulnia a keresletbővítéshez, hogy a gazdaság visszaesését és a növekedését fékezze.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

USA Fed bankóprés
Kapcsolódó cikkek