Magyar gazdaság

Határ menti együttműködés: magyar-ukrán fejlesztések norvég támogatással

Csaknem 550 millió forint értékben 29 projekt keretében megkezdődhetnek a magyar-ukrán határon átnyúló együttműködési fejlesztések az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával.

Az erről szóló szerződéseket Nyíregyházán – egy konferencia keretében -  írták alá az érintettek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A tavaly kiírt pályázati felhívás értelmében a projektek Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kárpátalja megyében valósulhatnak meg, és kizárólag a közcélt szolgáló, non-profit tevékenységre irányulhatnak. Az elnyert támogatás összege projektenként változó: 3 millió és 27,5 millió forint között mozog.

A határon átnyúló fejlesztéseket négy főirányvonal határozza meg. Ezek: a fenntartható gazdasági fejlődés, a humánerőforrás fejlesztés, azon belül az oktatási, kulturális és innovációs együttműködések, a környezet- és természetvédelem, valamint a helyi infrastruktúrafejlesztés.

A 29 projekt megvalósulásával a magyar-ukrán határ mentén fejlődésnek indulhatnak a turisztikai és szabadidős tevékenységek, oktatási csereprogramok jönnek létre, környezetvédelmi és gazdaságfejlesztési projekteket valósítanak meg, új határmenti üzleti lehetőségek kerülnek feltárásra. Mindezek mellett közös kulturális és sportrendezvények is lesznek, lehetőség nyílik a határtérség természeti erőforrásainak védelmére és a környezettudatosság növelésére.

Norvég alap határ menti együttműködés magyar-ukrán
Kapcsolódó cikkek