Magyar gazdaság

Matolcsy: erkölcsileg is kifogásolható az SZDSZ által benyújtott Reformszövetség-program

A Fidesz szerint politikailag, közgazdaságilag és erkölcsileg is kifogásolható az SZDSZ által benyújtott, a Reformszövetség válságkezelő javaslatait tartalmazó országgyűlési határozati javaslat - mondta Matolcsy György (Fidesz) kedden az Országgyűlésben.

Politikai értelemben az előterjesztés komolytalan, alaptalan, a demokráciát gyengítő elképzelés - közölte a fideszes képviselő a gazdasági bizottság kisebbségi vélemények előadójaként a Reformszövetség javaslatait tartalmazó országgyűlési határozati javaslat általános vitájában.

Matolcsy György szerint a szabad demokraták kormányprogramot terjesztettek elő, miközben nincsenek kormányon, és nem akarnak előre hozott választást. Úgy vélte, politikailag nagyon kétséges vállalkozásról van szó, mivel előre hozott választás, vagyis demokratikus felhatalmazás nélkül kívánnak megszorító csomagot keresztülvinni a parlamenten - írja a bama.hu az MTI alapján.

Az ellenzéki politikus közgazdaságilag azért nevezte hibásnak az elképzeléseket, mert a foglalkoztatáspolitikai fordulatot három évre széthúzott adóreformmal igyekszik megvalósítani. Ilyen adóreformmal csak a bevételeket lehet csökkenteni és a kiadásokat lehet növelni - fűzte hozzá. A képviselő azt is kifogásolta, hogy a javaslatokkal keresletet vonnának ki, ez pedig ellentétes minden globális, sikeresnek ígérkező válságmenedzseléssel.

Matolcsy György ennél is súlyosabb indoknak nevezte, hogy az SZDSZ nem felel meg az erkölcsi mércének. Mint mondta, a javaslatot beterjesztő SZDSZ-nek komoly felelőssége van a magyar gazdaság tönkretételében 2002 után. Közölte: a liberálisok kormánypártként ténylegesen és aktívan részt vettek abban, hogy Magyarország eladósodott, többször is elcsúsztatta az euró bevezetését, romlott az egyensúly és megszűnt a növekedés.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek