Magyar gazdaság

Rendelet szabályozza ezentúl a vezetői jutalmakat Franciaországban

Franciaországban a jövő héttől kormányrendelet fogja korlátozni a vezetői bonuszok és részvényopciók megítélését minden olyan vállalatnál, amely állami támogatást vesz igénybe.

A szabályozás céljára azért folyamodnak a rendeleti úthoz, mert egy megfelelő törvény megalkotása miatt elhúzódna a – jelentős konfliktuspotenciált hordozó – ügy kezelése.

A rendelet szövege várhatóan egyértelműen meghatározza, hogy milyen esetekben lesz tilos bonuszok vagy részvényopciók kiutalása, minden olyan vállalatnál, amely állami támogatásában részesült. A szabályozás ötlete valójában az államfőtől ered. Nicolas Sarkozy nevében a kabinetfőnök közölte, hogy eredetileg a munkáltatói szervezet – a Medef – kötelezettségének tartották, egy megfelelő illemkódex kidolgozását. Mivel ez a megadott, március végi határidőre nem történik meg, ezért kénytelen az állam cselekedni az adott kérdésben.

A jövő héten közzéteendő rendezés egyik pontja szerint minden alkalommal – írásban – ki kell térni a vezetői javadalmazások kérdésére, amikor valamely céget az állam megsegít. Ahol ilyen támogató akcióról korábban állapodtak meg, ott utólag veszik fel az egyezség szövegébe ezeket a rendelkezéseket. A dologban a Le Figaro azt furcsállja, hogy a 32 százalékos állami tulajdonban lévő GDF-Suez két kiemelt vezetője számára nemrég ítéltek meg egyenként 1 millió euró összegű részvényopciót.

A Medef utólag enyhített a tervvel szemben tanúsított ellenállásán, a szervezet vezetője, Laurence Parisot érthetőnek mondta, ha a kormány korlátozni szeretné az állami támogatásban részesített cégeknél a vezetői jutalmak összegét. A nyilatkozat szerint a munkaadói szervezet maga is tervez kampányt, amellyel a vezetőket fogékonnyá és megértővé szeretnék tenni a kormány tervével szemben.

nicolas sarközy Franciaország bónuszok prémiumok
Kapcsolódó cikkek