Magyar gazdaság

Sem több pénz, sem adócsökkentés - Visszavonulásra kényszerült Brown

Gordon Brown visszafogottabban nyilatkozott a gazdasági élénkítőcsomagról, miután a Bank of England elnöke, Mervyn King tegnap arra figyelmeztetett: a brit államháztartás nem képes további terhek viselésére.

A brit miniszterelnök New Yorkban az utolsó megbeszélését folytatja, mielőtt jövő héten a G20-ak vezetőjeként tér vissza Londonba. Gordon Brown a brit jegybank elnökének tegnapi nyilatkozata alapján módosított álláspontján: világossá tette, hogy nem kerül sor további adócsökkentésre és más országok sem számíthatnak több forrásra – írja a The Times.

A lap szerint egy további jel is utal arra, hogy Gordon Brown Mervyn King nyilatkozata után kénytelen volt újragondolni gazdaságélénkítő terveit: a miniszterelnök kijelentette, hogy monitorozni fogják az eddig bevezetett intézkedések hatékonyságát. Brown minden idők legnagyobb segélycsomagjaként aposztrofálta terveit, amelyeket először a jegybankelnök már említett nyilatkozata gyengített meg, majd az a tény, hogy a tegnapi államkötvény árverésen 1,75 milliárd font helyett csak 1,63 milliárd fontnyi állampapírt sikerült értékesíteni.

A liverpooli Hope Egyetem közgazdaságtan professzora szerint az aukció sikertelensége akár a "víz alá nyomhatja" Brownt, akinek egész stratégiája az államkötvények eladásán alapszik. Bill Jones elmondta: a történtek növelik annak esélyét, hogy az Egyesült Királyságnak "kalappal a kezében" kell az IMF elé járulnia.

élénkítő miniszterelnök king államkötvény Brown G20 adó
Kapcsolódó cikkek