Magyar gazdaság

Teljes világszintű recesszió, 1946 óta először

A II. világháború vége óta példátlan módon a világgazdaság egésze recesszióban lesz az idén, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház hétvégi előrejelzésében, amely szerint a kétezer milliárd dollárhoz közelítő értékű gazdaságélénkítő programok később jelentkező finanszírozási terhei miatt a távlati növekedési kilátások sem túl jók.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) új prognózisa szerint idén olyan országok és térségek lesznek recesszióban, amelyek együtt a világgazdasági össztermék (GDP) kétharmadát adják, köztük az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és Japán. Ennek következtében a CEBR számítása szerint a globális GDP-érték az idén - piaci árfolyamon számolva - reálértékben 0,4 százalékkal csökken.

A ház elemzése kiemeli: világszintű legutóbb 1946-ban volt, amikor a világgazdaság még a II. világháború következményeit szenvedte, és az Egyesült Államok már kezdett leállni a haditermelésről. Az amerikai 1945-ben 1,2 százalékkal, 1946-ban 11,5 százalékkal, 1947-ben 0,7 százalékkal csökkent, csak 1948-ban tért vissza a növekedés az Egyesült Államokba, 4,3 százalékos ütemben. Korábban viszont, az emberiség számára legnehezebb háborús években az Egyesült Államok hazai össztermékének növekedése messze meghaladta az évi 10 százalékot is: 1941-ben 17,1 százalékkal, 1942-ben 18,4 százalékkal, 1943-ban 16,5 százalékkal bővült, még 1944-ben is 8,2 százalékos volt a többlet.

 Más nagy londoni házak is arra a következtetésre jutottak, hogy az idei lesz a háború utáni első olyan év, amikor a világgazdaság egésze recesszióba süllyed. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - márciusra szóló átfogó világgazdasági prognózisában azt írta: immár vásárlóerő-paritáson és a nemzetközi pénzügyi feltételeit jobban tükröző piaci árfolyamok alapján is globális recessziót vár. Az előbbi számítási módszerrel az eddig jósolt 0,2 százalékos növekedés helyett a cég az új jelentés szerint 0,8 százalékos világszintű GDP-visszaesést valószínűsít, a II. világháború óta először. Piaci árfolyamon számolva az EIU londoni elemzői az eddigi 0,9 százalék helyett 1,9 százalékos globális GDP-csökkenést várnak 2009 egészére. A ház indoklása szerint a világgazdaság állapota "riasztó ütemben romlik", és az ipari termelés, valamint a kereskedelem decemberi-januári "összeomlása" azt mutatja, hogy e romlási folyamat most már minden térségben szinkronizált módon zajlik.

A márciusra kiadott új EIU-előrejelzés szerint az euróövezetben az idei év egészében 2,9 százalékos gazdasági visszaesés várható a cég prognózisában szereplő 2,0 százalékos, és a még eggyel korábbi jelentésben jósolt 1,2 százalékos GDP-mínusz helyett. A ház ráadásul már 2010-re is recessziót tart valószínűnek a valutauniós térségben, 0,2 százalékos egész éves visszaeséssel. A CEBR hétvégén kiadott új előrejelzése szerint az EU egésze is mély recesszióban lesz az idén; a cég 2,3 százalékos GDP-mínuszt jósol az uniós országcsoportra. A CEBR londoni elemzői kiemelték, hogy "Kína sem szabadult meg exportfüggőségétől", és a külső kereslet elapadása miatt az eddig rendre 10 százalék feletti kínai növekedési ütem a ház előrejelzése szerint az idén 5,7 százalékra lassul. Más londoni elemző cégek még a kínai recesszió kockázatát sem zárják ki. A Lombard Street Research nevű londoni makrogazdasági elemző csoport minapi helyzetértékelése felidézte, hogy a januárral zárult félévben a kínai csaknem 20 százalékkal zuhant. A cég londoni elemzőinek számításai szerint a kínai export a hazai össztermék-érték (GDP) 40 százalékának felel meg, és a kivitel 20 százalékos esésével az eddig hosszú távon érvényesült 10 százalékos éves hajtóerejének több mint a fele eltűnik. A beruházások a kínai GDP több mint 40 százalékát teszik ki, és ebből 25 százaléknak megfelelő GDP-arányos beruházási érték a nettó kapacitásbővítést szolgálja - feltéve, hogy erre egyáltalán szükség van a kibocsátás növelése végett.

Mindezeket összevetve, a jelenlegi külső helyzetet figyelembe véve a Lombard Street Research szakértői úgy vélik, hogy komoly a tényleges kínai recesszió kockázata. A CEBR hétvégi londoni elemzésének szerzői úgy számolnak, hogy a világ vezető gazdaságaiban eddig bejelentett központi gazdaságélénkítő intézkedések összértéke eléri az 1800 milliárd dollárt. Ennek hatására 2010-ben már növekedés várható, azonban "semmi nincs ingyen", és a következő évek növekedési ütemét éppen a serkentő programok finanszírozására szolgáló adóemelések és kiadáscsökkentések fogják lassítani, áll a Centre for Economics and Business Research új elemzésében.

Lombard Street Research Centre for Economics and Business Research Egyesült Államok recesszió
Kapcsolódó cikkek