Magyar gazdaság

Tücsökből hangya? – Tizenhárom éve nem volt ilyen sok megtakarítás az USA-ban

Januárban – meglepő módon – emelkedett a fogyasztás mértéke az Egyesült Államokban. A növekedést elsősorban élelmiszerek és más, nem tartós fogyasztási cikkek tették ki, a szakértők szerint viszont az egyhavi adatok nem jelentenek trendet.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium adatait szerint 0,6 százalékkal magasabb volt a fogyasztás, mint egy hónappal korábban – tudósít az AP. Ezzel látszólag megfordult a hat hónapja tartó trend, az elemzők szerint azonban a fellendülés nem lesz tartós.

A növekedést elsősorban az élelmiszerek és nem tartós fogyasztási cikkek nagyobb arányú vásárlása idézte elő. A tartós fogyasztási cikkek esetében az emelkedés 0,1 százalékos, az autók és más nagyobb értékű áruk vásárlásától továbbra is tartanak az amerikaiak.

A személyi megtakarítások 5 százalékkal emelkedtek, az arány 1995 óta nem volt ilyen magas. A mérsékelt fogyasztás féken tartja az inflációt, amely az energia- és élelmiszerárakat leszámítva mindössze 1,6 százalékot emelkedett az elmúlt tizenkét hónapban.

infláció fogyasztás áru megtakarítás cikk kereskedelmi
Kapcsolódó cikkek