Magyar gazdaság

Tukacs István: 306 milliárd forint válságkezelésre

A kormány 306 milliárd forint hazai és uniós pályázati forrást biztosít a vállalkozásoknak a munkahelyek megmentésére, a termelés fenntartására, illetve profil-átalakításra - jelentette ki a miniszterelnöki hivatal válságkezelésért felelős államtitkára kedden Egerben.

Munkahelymegtartó programok megvalósítására 46 milliárd forint, forgóeszköz hitelezésre 170 milliárd forint, profil átalakításra és térségi válságkezelésre pedig 90 milliárd forint használható fel - közölte Tukacs István.

A politikus elmondta, hogy a munkahelymegtartó programok megvalósítására, elsősorban bértámogatás formájában 16 milliárd forintot használhattak fel a vállalkozások, az Országos Foglalkoztatási Közalapítványon, illetve a munkaügyi központokon keresztül.

Ugyanakkor az EU Társadalmi Megújulás Operatív Programjának segítségével 30 milliárd forint áll rendelkezésre, úgynevezett 4 + 1 programok megvalósítására. E szerint a pályázó cég egynegyedével csökkentheti a munkaidőt, ám a kieső időben akkreditált oktatást kell nyújtania munkatársainak - tette hozzá.

Ugyancsak döntöttek egy 170 milliárd forint értékű forgóeszköz-hitelezési alap létrehozásáról is, hogy likvid tőkét biztosítsanak a termelés fenntartásához. Erre a forrásra, uniós egyeztetést követően élelmiszer-feldolgozó társaságok is pályázhatnak - fűzte hozzá.

Ezen kívül, már a válság utáni időkre kíván segítséget nyújtani a cégeknek az a 70 milliárd forintos alap, amelyet a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból csoportosítottak át, elsősorban a cégek profilváltásának támogatására. Húszmilliárd forintot pedig olyan térségek vehetnek igénybe válságkezelésre, ahol egy-két nagyfoglalkoztató csődje miatt regionális krízishelyzet alakult ki. A válságkezelő tervet a helyi közigazgatás és gazdaság szereplőivel együtt dolgozzák ki - szögezte le.

Végül arról is szólt, hogy felmentést adnak a pályázati tilalom alól azoknak a cégeknek, amelyek munkaügyi szabályszegés miatt nem indulhatnak a tendereken. Kivételt jelentenek viszont akiket fekete foglalkoztatáson kaptak, vagy színlelt szerződéssel alkalmaztak munkavállalókat - mondta Tukacs István

Tukacs István krízishelyzet válságkezelés munkahelyek
Kapcsolódó cikkek