Magyar gazdaság

Válságkezelés - kormánytervek szemben a Fidesz-programmal

Több kormányjavaslat is napvilágot látott a válságkezelésre Magyarországon, miközben a gazdasági válság hatásai egyre kézzel foghatóbbak mindenki számára.

A kormány egyebek között azt javasolja, hogy visszamenőleg január 1-jétől emelkedjen a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának sávhatára 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra.

Gyurcsány Ferenc beszámolt arról, hogy a kormányon belül folynak a háttérszámítások, hogy át lehessen alakítani a devizahiteleket a lakosság számára kedvező feltételekkel, s a bankok együttműködésével. Ezzel a miniszterelnök reagált Orbán Viktor Fidesz-elnök felvetésére, közölve: ma azonban nem lehet tudni, hogy ezt miként lehetne, lehet-e finanszírozni.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a kormány által elfogadott adómódosítási javaslatokat szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón ismertetve kategorikusan cáfolta, hogy a kabinet felpuhította a javaslatokat. Egyben közölte: az idén nem változnak az szja-kulcsok. Ismertette: nem változik az adójóváírás rendszere, és a magánszemélyek 4 százalékos különadója is megmarad még az idén, jövőre azonban eltörlik. A 20 százalékos áfa 23 százalékra nő ez év július 1-jén. A béren kívüli juttatások közül az üdülési csekk és az étkezési hozzájárulás eddigi adómentes értékének fele marad csak adómentes.

A kormányjavaslat szerint emelkedik az idei év júliusában a benzin jövedéki adója 5,3 százalékkal, a gázolajé 6,5 százalékkal . Az adórendszer átalakítását szolgáló javaslatok között szerepel ugyanis, hogy a benzin esetében 109 forint/literre nő a jövedéki a gázolajnál pedig 90,5 forint/literre - ismertette az államtitkár. Hozzátette: ez a kutaknál 2,2-2,3 százalékos áremelkedést okoz majd.

Az alkohol esetében a jövedéki adó 6-7 százalékkal, a cigarettánál 5 százalékkal, a fogyasztási dohány esetében pedig 10,7 százalékkal nő - mondta az államtitkár.

A társasági adó 2010-ben 16 százalékról 19 százalékra nő, és jelentősen szélesedik az adóalap, a kedvezmények jelentős része megszűnik. Ugyancsak 2010-ben megszűnik a vállalkozások különadója is.

A munkáltatói járulékok 5 százalékponttal 27 százalékra csökkennek ezév július elsején a kétszereséig, majd jövőre e felett is. A rehabilitációs hozzájárulás azonban háromszorosára, 578 ezer forint fölé nő évente. A vállalkozói járulék pedig 1,5 százalékponttal csökken - tájékoztatott a pénzügyi szakpolitikus.

A családokat közvetlenül érintő adóváltozásokról Keller László elmondta: változik az adójóváírás rendszere jövőre, 1,5 millió forintig 19 százalék, legfeljebb havi 11.970 forint lesz, és 3,552 millió forinttól futtatják ki 7 százalékkal.

A adóterhet nem viselő járandósággá alakul 2009 szeptember 1-jével, és megosztható lesz a két szülő között 50-50 százalékkal. Az egyedülálló szülő esetében a családi pótlék 50 százaléka számít be a jövedelembe.

Ugyancsak adóterhet nem viselő járandósággá alakul az otthonteremtési támogatás 2010 január elsejével. Az államtitkár ismertette: két év türelmi idő után a támogatás 20 százalékát kell évente, összesen öt év alatt adóalapként figyelembe venni.

Varga Mihály: az elmúlt öt hónapban nem történt érdemi intézkedés

A magyar kormány az elmúlt öt hónapban nem hajtott végre semmilyen érdemi válságkezelő intézkedést - hangsúlyozta Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály rámutatott: a bankmentő csomagból még egy pénzintézet sem kapott egy fillért sem, a kormány adócsomagjáról még parlamenti szavazás sem volt, Gyurcsány Ferenc Brüsszelben "meglobogtatott" 180 millió eurós csomagja pedig érdemi visszhang nélkül maradt.

A gazdaságpolitikus a hitelesség elvesztését emelte ki a magyarországi válság legfontosabb okaként. A gyengülő forint, a mélyrepülésben lévő BUX, és a növekvő állampapír-hozamok már csak tünetei a hitelesség elvesztésének - vélekedett.

Írország, Svédország és Szlovákia példáján keresztül bemutatta: világos gazdaságpolitikai elképzelésekkel, következetes kormányzati lépésekkel a makrogazdasági mutatók érdemi javulása érhető el. Magyarországon azonban "az IMF-hitel felvétele óta mindenki hátradőlt a karosszékben, és semmi sem történik" - fogalmazott.

Varga Mihály kifejtette: a Fidesz gazdaságpolitikai programjának sarokpontjai közé tartozik a hitelesség, a fiskális konszolidáció, a versenyképesség fokozása (adó- és járulékcsökkentés, gazdaságfejlesztés révén), valamint az euró bevezetése. Kiemelte: egy új kormány hitelességi szempontból is kedvezőbb helyzetből indulna.

Keller László Gyurcsány Ferenc kormány gazdaság válság
Kapcsolódó cikkek