Magyar gazdaság

Válságkezelő intézkedések az építőipar fellendítéséért

Az Országgyűlés ezen a héten kezdi meg az építőipari válságkezelő intézkedések tárgyalását. Ezzel párhuzamosan a kormány is folyamatosan egyeztet a meglévő koncepciókról, azok összehangolásáról.

A már megtett intézkedések:

1. 1800 milliárd forint összegű uniós beruházás-élénkítő csomag a nagyobb építőipari beruházásokból.

2. Az állami és önkormányzati beruházásoknál késedelmi kamatfizetés bevezetése április 1-ejétől (közigazgatásban, pl. az önkormányzatoknál július 1-ejétől).

3. Az uniós pályázatoknál megnövelt előleg kifizetése, a korábbi 25 százalékról 35-40 százalékra növelése.

4. Építőipari Piactér portál létrehozása októberben.

5. Rendszeres tárcaegyeztetések és szakmai egyeztetések, megalapozó tanulmányok készítése.

6. 2008-ban a gyorsítási program keretében több mint 30 jogszabály módosult. A gyorsító csomag öt átfogó területen kezdeményezett egyszerűsítést jellemzően a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokhoz kapcsolódóan. Így a terület és telekszerzési eljárásban, az építési engedélyezési eljárásban, a szakmagyakorlói jogosultságok megszerzésében, az építőipari kivitelezésben, valamint az építési követelmények áttekinthetőbbé tételében.

1868 milliárd forint beruházás-élénkítés az építőiparban:

A kormány beruházás-élénkítő csomagja jelenleg 636 nagyobb építőipari projektet tartalmaz mintegy 1868 milliárd forintnyi értékben. Ez a lista az építőipari projektek szűrt – speciálisan az építőipar szereplőinek kérésére továbbfejlesztett – változata.

A listában szereplő valamennyi projekt megvalósítása – a projektgazdák jelzése és vállalásai alapján – 2009-2010 között indul.

A beruházás-élénkítő csomag tételesen, határidőkre lebontva tartalmazza azokat az uniós fejlesztéseket, amelyek során többek között 267 iskola, 78 városi terület újulhat meg, több mint 400 km vasúti és mintegy 350 km közúti beruházás valósulhat meg.

A beruházás-élénkítő csomag az építőipari ágazat minden szereplője számára ösztönzést nyújt. Német, francia és amerikai mintákhoz hasonlóan a magyar gazdaságélénkítő program három alapcélt követ:

1. a hazai munkahelyek megmentése

2. a hazai vállalatok pénzhez juttatása

3. a kereslet és a beruházások élénkítése

A vállalkozások számára elérhető, ingyenes adatbázis

A projektlista mellett egy hetente frissülő internetes keresőfelületen is tájékoztatják a vállalkozásokat. Az Építőipari Piactér azonnali áttekintést ad a kis- és közepes vállalkozásoknak az elérhető építőipari beruházásokról novembertől.

A keresőprogram számos szakmai szervezet honlapján és kormányzati portálokon is megtalálható, így a többi között: www.evosz.hu, www.vosz.hu, www.iposz.hu, www.maisz.hu, www.mek.hu, www.mmk.hu, www.nfgm.gov.hu, www.vati.hu.

Az Építőipari Piactér fokozza az átláthatóságot és számon kérhetőséget, létrehozásával az uniós és hazai közbeszerzési beruházások menete mindenki számára nyomon követhetővé vált.

Egyéb intézkedések:

A kormány 40 százalékra növelte az uniós pályázatoknál felvehető előleg mértékét. A kormány döntése alapján december 10-től lépett hatályba az európai uniós támogatásokkal megvalósuló projektekre igénybe vehető előleg mértékét szabályozó kormányrendelet módosítása.

A módosítással visszamenőleges hatállyal az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatott projektek magasabb előleget kapnak. Ezáltal a kezdeményezettek a projekt megvalósítását el tudják kezdeni, és sikerrel végre tudják hajtani.

A megemelt előleg összeg a megítélt támogatások maximum 40 százaléka, legfeljebb 300 millió forint, amelyek:

1. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program

2. a Közép-Magyarországi Operatív Program 1-es prioritása

3. a Regionális Operatív programok gazdaságfejlesztési célú, illetve turisztikai célú prioritásai, valamint

4. a Társadalmi Megújulás Operatív Programból finanszírozott munkahelyi képzést támogató projektjei esetén vehetők igénybe.

Jelentős egyszerűsödés várható továbbá a Közbeszerzési eljárás módosításával:

Az Országgyűlés december 8-án fogadta el a közbeszerzési törvény módosítását, amelynek egyik célja a kis- és közepes vállalkozások helyzetének javítása.

1. A közbeszerzéseket magyar nyelven minden esetben ki kell írni, az ajánlatokat magyar nyelven minden esetben be lehet majd nyújtani és vita esetén is a magyar nyelv lesz az irányadó.

2. Azokat a szerződéseket, amelyek esetében ez műszakilag és gazdaságilag lehetséges, a kiíróknak kisebb egységekre, részekre kell majd bontani. Mivel így csökken az elnyerhető szerződések értéke, a kisebb vállalkozások is nagyobb eséllyel pályázhatnak és nyerhetnek.

3. Kisebb értékű (kétszázmillió forintnál kisebb szerződési értékű) beszerzések esetében a közbeszerzést csak az éves nettó egymilliárd forint árbevételt el nem érő vállalkozások számára tartják fenn.

NFGM Burány Sándor kormány válság építőipar
Kapcsolódó cikkek