Magyar gazdaság

Veres János: túlzott mértékben átpolitizáltak a gazdasági kérdések

Veres János szerint túlzott mértékben átpolitizáltak Magyarországon a gazdasági kérdésekre adott válaszok, pedig legalább az alapvető kérdésekben egyetértésre kellene jutni.

Sehol nincs olyan megosztottság, mint Magyarországon e tekintetben Európa más országaiban, sehol nincs olyan ellentét kormány és ellenzéke között a meghozandó döntések megítélését, tartalmát illetően, mint Magyarországon - mondta Veres János Salgótarjánban csütörtökön sajtótájékoztatón.

Veres szerint ha egy országban a költségvetési hiány olyan mértékű, mint Magyarországon, "akkor komolyan fel nem merül, hogy az ellenzék olyan javaslatot tegyen, ami a költségvetési hiány átmeneti vagy hosszabb távú rontásával jár".

Nem lehet megkerülni azt a kérdést, hogy a kiadáscsökkentések gazdasági szükségszerűséget jelentenek, bármennyire is másképp fogalmaz az ellenzék. Ha ezt elfelejti, és csak politikai alapon próbál megítélni, véleményezni bizonyos kérdéseket, akkor persze lehet félrevezető mondatokat mondani - mondta Veres János.

A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón az adótörvények változtatásával kapcsolatban úgy fogalmazott: "szemben a megjelent hírekkel, amelyek hol frakcióvezető, hol parlamenti képviselő, hol szóvivő, hol bizottsági tisztségviselő még a javaslat ismerete nélkül megfogalmazott véleményét jelentik, a kormány olyan javaslatot terjeszt az országgyűlés elé, amelyik számszerűségében pontosan azt biztosítja, amiről eddig beszélt a kormány". Vagyis, 2009 végéig nullszaldós a javaslat, ugyanannyit rendez át a bevételi oldalról, mint amennyibe az kerül, 2010-ben pedig szolid, 10-20 milliárd forintos mértékben kedvezőbbé válik az adóalanyok számára az adózási kötelezettség.

 A javaslatcsomag üzenete, hogy úgy változtatja meg a terhek arányát az adórendszeren belül, hogy csökkenjenek a foglalkoztatás terhei, és eközben a forgalomhoz kötött adóterhek kis mértékű növekedése következik be - tette hozzá a pénzügyminiszter.

politika adóterhek Veres János pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek