Magyar gazdaság

A lakástámogatások megszüntetése növeli a válságot

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület véleménye szerint a lakástámogatások megszüntetése nem kezeli, hanem növeli a válságot.

Az egyesület közleménye szerint számításaik alapján a kedvezmények megszűnésével várhatóan az idén legalább 10 ezerrel kevesebb lakás épül majd. A GKI ez év januári becslése szerint az idén 27 ezer lakás építése várható, ez 10 ezerrel kevesebb, mint 2008-ban.

Az egyesület szerint az elmaradt lakásépítések hatására jelentős adóbevételektől marad el az állam, és mivel az intézkedés a növekedését is okozza, így közvetlen plusz kiadásokkal is jár.

Ennek érzékeltetésére idézik a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (MALOSZ) számítását, amellyel a társaság is egyetért. Eszerint a következő kormány tervezett intézkedésének az a legnagyobb fogyatékossága, hogy nem tesz különbséget új- és használt lakás között.

A számítások szerint ha nem épül meg 10 ezer darab, egyenként 50 négyzetméteres lakás, akkor az államnak - adókból és járulékokból - 60 milliárd forint bevétel kiesése keletkezik. Miután így 40 ezer munkahely is megszűnik, az ezzel járó állami kiadásokkal együtt a költségvetést 100 milliárd forint kár éri. Ezzel szemben a támogatások megvonása miatt 40 milliárd forinttal csökken a költségvetés kiadása.

lakástámogatás járulékok válság adók építőipar
Ezek is érdekelhetik
Kapcsolódó cikkek