Magyar gazdaság

Brutális antikorrupció - Díj ütheti a markát a bejelentőnek

A Gyurcsány-kormány utolsó ülésén elfogadta a tavaly ősszel beígért szigorú intézkedési javaslatokat

Kibontható a brutális antikorrupciós csomag. A Gyurcsány-kormány utolsó ülésén elfogadta a tavaly ősszel beígért szigorú intézkedési javaslatokat – tudta meg a Világgazdaság.

Az előterjesztés új típusú felelősségi rendszert, új szankciókat és új ösztönzőket vet be a korrupció elleni küzdelemben, amelynek a középpontjában – mint már ismertté vált – a Közérdekvédelmi Hivatal áll. Az eddig napvilágra került előzetes tervekhez képest valódi újdonságot jelent, hogy díj ütheti a markát személy szerint annak is, aki az úgynevezett kőkemény kartellekről súg majd a Gazdasági Versenyhivatalnak.

A szeptembertől felálló Közérdekvédelmi Hivatal lesz mindennek a mozgatója, az új eszközök összefogója és irányítója. A GVH-éhoz hasonló függetlenséget és jogosítványokat élvez. Elnökét – a miniszterelnök előterjesztése és a köztársasági elnök javaslata alapján – az Országgyűlés választja meg.

Amúgy sem ő, sem pedig a helyettese nem választható újra. Munkáját tanácsadó testület segíti. Mintegy hetven főre tervezett apparátusa minden bejelentést fogad. Vizsgálataival a tisztességes eljárás követelményeit sértő magatartások ellen lép fel a közpénzek felhasználásáról való döntéshozatal területén és a hatósági eljárásokban.

csomag kibontható korrupció
Kapcsolódó cikkek