Magyar gazdaság

Hamecz az MNB-ről: csapnivaló, gyenge, inkompetens, hiteltelen

Az MNB az elmúlt hónapokban borzalmasan gyenge teljesítményt nyújtott, kommunikációja csapnivaló volt, transzparenciája gyengült, így többé már nem a megoldás, hanem a probléma része – mondta Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója egy budapesti szakkollégium tegnapi vitaestjén.

Hamecz a Heller Farkas közgazdasági szakkollégium szervezte  rendezvényen azt mondta: ha az MNB jól csinálta volna a dolgát, akkor is nagyon nehéz lett volna a magyar gazdaság elmúlt egy éve. Ám akkor legalább lett volna egy olyan érzésünk, hogy van egy hiteles és kompetens jegybankunk.

Barcza György, a K&H Bank elemzője az elmúlt évek problémájának nevezte, hogy tartósan magasan volt az

Megpróbálták ezt leszorítani, de a jegybankban még akkor is megvot az inflációs félelem, amikor ezt már semmi nem indokolta. Egy ilyen helyzetben nem lehet jót csinálni, csak az a kérdés, hogy lassan halunk-e meg - mondta Barcza.

A kritikák hosszú listáját fogalmazta meg Surányi György volt jegybankelnök, a Corvinus Egyetem oktatója, a CIB elnöke, szerinte "azért fizetünk nagy árat, amit 2001 és 2006 között csinált az ország" - mondta, megjegyezve: a fiskális politika 2006 és 2008 között már teljesítette, sőt, túlteljesítette a vállalásait. A jegybanknak volt stratégiája, 2007-2008-ban egyértelműen az árstabilitás iránt volt elkötelezett - reagált a kritikákra Karvaltis Ferenc, az MNB alelnöke.

Azt mondta, már az őszi előrejelzéseikben szerepeltek a pénzügyi stabilitási kockázatok. A borzalmasnak nevezett IMF-megállapodásról azt mondta, Hamecz István nem volt ott a tárgyalásokon, így nem látta, hogyan zajlottak a tárgyalások.

Surányi hamecz karvalics barcza
Kapcsolódó cikkek