Magyar gazdaság

Ilyet még a KGST összeomlása sem produkált - Az elemzők már meg sem lepődnek

Még a rendszerváltáskor mért zuhanásnál is meredekebb ipari lejtmenetet jeleztek a statisztikusok az utolsó téli hónapra. Az elemzőket már meg sem lepték a ronda számok.

Az ágazat termelése februárban 28,9, munkanaphatástól megtisztítva 25,4 százalékkal esett vissza éves alapon a KSH előzetes adatai alapján. A januári 22,9-es zsugorodás számított idáig a legnagyobbnak, de már múlt szeptember óta hónapról hónapra nagyobb ütemű a termelés csökkenése.

Az év első két hónapjában így 26,1 százalékos átlagos visszaesés következett be. A szezonálisan kiigazított havi csökkenés 4,1-es volt, ebben a tekintetben az igazán nagy törést december jelentette, amikor 16 százalékos zuhanást produkált az ágazat, de januárban is csak 2,5-del tudott felfelé korrigálni.

A vártnál kissé nagyobb volt a visszaesés, de tendenciájában hasonlóra számítottak az elemzők – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Az eurózóna rendelési és termelési adatai is nagyjából ekkora mértékű zuhanást jeleztek előre, és az első két negyedévben hasonlóan gyenge számokat láthatunk – vélte a szakértő.

Ha sikeresen stabilizálódnak a nyugat-európai gazdaságok, úgy a második fél évben már nálunk is élénkülés lehet, de éves átlagban így is 4-5 százalékos GDP-csökkenés látszik valószínűnek. 

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

ipari lejtmenet KGST ipari termelés Trippon Mariann elemző CIB
Kapcsolódó cikkek