Magyar gazdaság

Jövőre újabb válság várhat az amerikai gazdaságra

Bár a várakozások szerint az amerikai gazdaság ebben az évben újra növekedési pályára állhat, egy ma nyilvánosságra hozott jelentés szerint a növekvő infláció jövőre a recesszió második hullámát indíthatja el.

Az amerikai gazdaság 6,3 százalékot zsugorodott 2008 negyedik negyedévében. Az állami kiadások jelentős növelése és a Fed gazdaságélénkítő csomagjai a várakozások szerint új lendületet adnak az idei év utolsó negyedévére.

De a Fed kamatcsökkentési döntései és nagyarányú államkötvény vásárlásai kellemetlen következményekkel is járhatnak – idézi a The Conference Board elemző cég jelentését a Reuters. "Ha az Egyesült Államok túl gyorsan lábal ki a válságból, 2010-ben
Jabb elé nézhet" – mondta Bart van Ark, a szervezet alelnöke.

A szakértő szerint a fenti intézkedések miatt kialakuló magas és a bizonytalanság veszélyt jelent a gazdaságra. Van Ark emlékeztetett arra, hogy 1980-ban és 1982-ben is hasonló, "dupla" válságra került sor, amikor a nyersanyagárak emelkedését megemelte a gyenge dollár és a monetáris könnyítés. Ugyanakkor hozzátette, hogy ennek esélye jelenleg kevés, mivel most a defláció tűnik várható iránynak, a kormányzati élénkítés pedig lassíthatja a leépítéseket.

A Conference Board számításai szerint 2009 egészét tekintve az amerikai gazdaság teljesítménye 2,6 százalékot csökkenhet, ez 1947 óta a legnagyobb gyengülést jelentené.

élénkítő defláció infláció nyersanyag csomag válság amerikai
Kapcsolódó cikkek